Povestea uimitoare a celui mai bogat roman din perioada interbelica. Ce s-a intamplat cu averea lui enorma
Ascensiunea familiei Mihail din Craiova Nicolae (Nicolache) Mihail a decis sa isi creasca unicul fiu, pe Constantin "Dini" Mihail in aceeasi credinta, ca pamantul este o comoara si ca, pentru a-l ingriji si a-l face sa produca, un viitor proprietar trebuia sa urmeze studii de specialitate. Astfel, fiul sau, Constantin (Dini) Mihail a studiat la Scoala de Agricultura din Hohenheim, unde si-a luat licenta, in anul 1857, dupa care a mers la Viena, acolo unde era o ruda a familiei Mihail, Nicolae Dumba, un om bogat si deosebit de respectat in capitala Imperiului Habsburgic-Viena, pentru aprofundarea studiilor. Ramane si azi o enigma de ce familia Mihail mostenise gustul deosebit pentru arhitectura, pentru palate, pentru un stil de viata deosebit, nu extravagant, dar de o eleganta care venea de undeva din negura timpului. Mihail a mostenit o alta matusa, sora Elenei Dumba, a Victoriei Mihail, pe Maria Coloni, care i-a lasat o suma de circa 5 milioane de lei numerar, mosii, inclusiv faimosul conac de la Deveselu, Olt, care semana cu Palatul Mihail. In anii 30, ai secolului XX, s-a afirmat ca Jean Mihail si-a exprimat intentia de a finanta constructia unui cartier de locuinte pentru clasa de mijloc a Craiovei, pe locul unde astazi se gaseste Stadionul Tineretului (in 1938 s-a numit Stadionul Regele Carol al II-lea), proiect care, nu se stie de ce, nu s-a materializat. 47), sumele de bani aflate in depozite bancare, bijuteriile de colectie si banii din "casele de fier" de tip "safe", colectiile de tablouri, arta decorativa europeana au trecut in proprietatea statului. In plus, 95 milioane lei se aflau in "efecte si actiuni" care au fost depuse "la diferite banci din Bucuresti si Craiova: la Banca Nationala din Bucuresti, Craiova si Tecuci, la Banca de Credit Roman din Bucuresti, la Banc of Roumanie Ld din Bucuresti, la Societatea Bancara din Bucuresti, la Banca Romaneasca din Bucuresti, Craiova si Oradea, la Banca Generala a Tarii Romanesti din Bucuresti si Craiova, la Banca Comertului din Craiova, la Banca "Aser Eschenazy" din Craiova, la Banca "Sindicatului Agricol" din Tecuci, la Banca "Prima Casa de Economii" din Satu Mare, la Banca "Aurora" din Baia Mare". Pana in 1958, Romania a fost ocupata militar de Armata Rosie desi Tratatul de Pace de la Paris din 1947 prevedea ca Armata Rosie sa se retraga in 90 de zile. Palatul Mihail din Craiova s-a degradat vizibil, abia in 2009, incepandu-se lucrari de restaurare (pana in 2013), dar acestea sunt departe de a fi redat aspectul de odinioara a celei mai reprezentative cladiri din Oltenia si printre cele mai deosebite din sudul Romaniei. Asadar, exemplul lui Jean Mihail ar fi trebuit urmat de politicienii de ieri, dar si de cei de astazi si de maine ai Romaniei.
Originea familiei Mihail
Familia Mihail provine, conform surselor istorice, fie din "Vlaho-Clisura" (scriitorul Alexandru Firescu, Megarova-Bitolia (istoricul Mihai Sorin Radulescu), fie din apropierea Salonicului (istoricul de arta Paul Rezeanu in Craiova-Amintirile orasului, Editura Alma, Craiova, 2006, p. Nu se cunoaste practic data la care fondatorul "dinastiei Mihail" de la Craiova, Mihail Constandin, a ajuns in Cetatea Baniei.
Se crede ca venirea lui Mihail Constandin putea avea loc dupa semnarea Tratatului de Pace de la Kuciuk Kainardji, care punea capat razboiului ruso-turc. Cel mai important avantaj a fost reprezentat de pierderea monopolului otoman asupra economiei Principatelor, astfel, producatorii putand sa se orienteze si spre alte piete, in special spre Rusia, care isi impunea, de fapt, un Protectorat, care va capata statut oficial prin Tratatul de la Adrianopol din 1829. Din casatoria lor, a rezultat Nicolae (Nicolache) Mihail, nascut la 23 aprilie 1814, anul Congresului de la Viena, care instaura ordinea reactionara in Europa, pentru a preveni ridicarea unui nou Napoleon. In acel moment, in Oltenia se afirmau pandurii, ca forta militara in razboaiele ruso-austro-turce, liderul lor Tudor Vladimirescu, format in casele boierilor Glogoveanu, ajungand ca avocat al familiei Glogoveanu, la Viena, fiind initiat in planurile diasporei grecesti de eliberare a Balcanilor, sub egida Societatii Secrete "Eteria", care fusese infiintata la Odessa, in 1814, cu protectia Tarului Rusiei si medierea ministrului sau de externe Antonis Ioannis Kapodistria.
Nu se stie nimic despre rolul lui Nicolae Mihail in momentul 1821, dar se stie ca in perioada 1826-1832, familia Mihail a ctitorit la Bistret, judetul Dolj o biserica ortodoxa de zid (printre primele biserici de zid din aceasta zona a Olteniei) cu hramul Sf. Pictura exterioara reprezenta o serie de scene care dovedeau, conform istoricului Mihai Sorin Radulescu, respectul pe care ctit... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro