Povestea trista a termelor antice Aquae de la Calan. Ruinele bazinelor din vremea dacilor au fost lasate de izbeliste

Povestea trista a termelor antice Aquae de la Calan. Ruinele bazinelor din vremea dacilor au fost lasate de izbeliste

Vechi de doua milenii, fostele terme antice de la Aquae (Calan) au o soarta trista. Baile de la Aquae Calan au fost utilizate de daci si romani si au fost amintite de istorici greci cunoscuti ai Antichitatii, ca Ptomeleu, insa in prezent putini sunt cei care daca ajung prin zona le stiu povestea. In prezent, cei care ajung la baile Calan mai pot vedea bazinul roman sapat in stanca, cu perimetrul de aproape 100 de metri, lungimea de 14.2 m, latimea de 7.5 m si adancimea de patru m. cabinete de scaldat numeroase in locul celor doua balti de acum - pentru ca izvoare de apa calda sunt destule - toate acestea ar reda locului insemnatatea ce o merita si l-ar impopula.

acum 91 luni (25 Jul 2016)

Vechi de doua milenii, fostele terme antice de la Aquae (Calan) au o soarta trista. Ruinele aflate pe stang al raului Strei, in apropiere de orasul Calan, au fost lasate de izbeliste, chiar daca se afla in incinta unui complex de agrement. Locul antic a ramas infundat de gunoaie si nu exista niciun indicator prin care turistii pot afla informatii despre istoria lui.

Baile de la Aquae Calan au fost utilizate de daci si romani si au fost amintite de istorici greci cunoscuti ai Antichitatii, ca Ptomeleu, insa in prezent putini sunt cei care daca ajung prin zona le stiu povestea. Potrivit istoricilor, existenta Aquae a fost atestata de inscriptia "Genio Pagi Aquaensis", aflata pe o piatra din altarul bisericii din Streisingiorgiu.

"Izvoarele termale si solul fertil al Luncii Streiului au impus Aquae ca o "statio" pe drumul ce lega Ulpia Traiana de Apulum. Din vechile thermae s-au mai pastrat doar bazinul cioplit in stanca, utilizat de locuitorii din imprejurimi pana in zilele noastre. Baile romane organizate erau mai accesibile celor bogati, stapanilor de sclavi, autohtonii daco-geti, locuitori ai satelor, continuand sa-si tamaduiasca bolile prin vechile lor remedii, intr-un cadru mai putin sofisticat", scrie Alexandru Voinea in lucrarea "O incursiune in istoria intretinerii sanatatii prin apa in Romania". In prezent, cei care ajung la baile Calan mai pot vedea bazinul roman sapat in stanca, cu perimetrul de aproape 100 de metri, lungimea de 14.2 m, latimea de 7.5 m si adancimea de patru m. Bazinul antic este alimentat de trei izvoare. Aquae Calan, termele vechi de doua milenii

Apa care nu ingheta

In urma cu un secol si jumatate, istoricul Aron Densusianu vizita termele de la Calan si oferea o descriere detaliata a locului antic.

"Aici sunt baile calde de la Calan. Stanca se inalta izolata in ses pana la inaltimea de 22 - 25 picioare: ea este travertina. Deasupra in aceas... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro