Povestea trista a copiilor neacceptati de nicio etnie. Momentul in care au vazut prima data Marea Neagra, desi stau la 30 kilometri de Constanta

Povestea trista a copiilor neacceptati de nicio etnie. Momentul in care au vazut prima data Marea Neagra, desi stau la 30 kilometri de Constanta

Au venit la mare pentru prima data copii proveniti din comunitati foarte sarace, din Ponorata - Maramures, din Castelu - Constanta, din Clinceni - Ilfov, din colonia Bistrita - Bacau, din Potlogi - Dimbovita si din Delta Vacaresti - Bucuresti. Traind la periferia societatii, la marginea Castelului, o comuna de langa Medgidia, copiii de horahai au fost adusi la scoala prin programul "Fiecare copil in gradinita", derulat de Asociatia OvidiuRo. O asociatie partenera infiintata de activisti OvidiuRo, Reality Check, a preluat misiunea de a se ocupa de copii si in afara scolii, prin proiecte care sa duca tot la educarea lor. In acest fel ii implicam si pe parinti si pe viitor ne vom concentra si pe alte elemente ale interventiei integrate pe care o avem in vedere, cum ar fi imbunatatirea conditiilor de locuit si accesarea de locuri de munca.

acum 32 luni (27 May 2018)

Au venit la mare pentru prima data copii proveniti din comunitati foarte sarace, din Ponorata - Maramures, din Castelu - Constanta, din Clinceni - Ilfov, din colonia Bistrita - Bacau, din Potlogi - Dimbovita si din Delta Vacaresti - Bucuresti.

Copiii stau la mare, la o vila din Mamaia Nord-Navodari, din 25 mai pana la 28 mai.

De bucurie, cum au ajuns la mare, copiii n-au mai avut rabdare sa isi puna costumele de baie si au intrat in apa imbracati. Au facut toata noaptea pe drum si abia au inchis ochii de emotie si de bucuria drumului. Unii mai fusesera plecati in Franta, la Lille, de unde s-au intors expulzati de statul francez care le-a dat familiilor de romi cate 300 euro. Este mai frumoasa decat la televizor", rade el (foto jos, alaturi de prieteni din Ponorata).

Baiatul din Maramures reuseste sa vorbeasca binisor romaneste, dar copiii de horahai din Dobrogea abia stiu sa lege propozitii. Enghin, Mert, Iasar, Elvis, Comr, Aidar si Ergut au intre 9 si 12 ani si n-au iesit in viata lor din Castelu. Cativa sunt in echipa de fotbal si vor sa ajunga ca Messi.

Horahaii sunt o comunitate de musulmani din Dobrogea, pe care nici o etnie nu ii recunoaste. Nici turci, nici tatari, nici tigani, horahaii sunt izolati de Romania, pentru ca pana nu de mult nu mergeau nici la scoala. Traind la periferia societatii, la marginea Castelului, o comuna de langa Medgidia, copiii de horahai au fost adusi la scoala prin programul "Fiecare copil in gradinita", derulat de Asociatia OvidiuRo.

O asociatie partenera infiintata de activisti OvidiuRo, Reality Check, a preluat misiunea de a se ocupa de copii si in afara scolii, prin proiecte care sa duca tot la educarea lor. Atunci cand a deslusit rostul tacamurilor, un baiat a asteptat sa-i fie adus cutitul ca sa inceapa sa manance si el curat, cum faceau ceilalti. Ceea ce vad acesti copii aici o sa le schimbe viata in b... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro