Povestea tarului nascut la Lipova. Este considerat principalul artizan al aparitiei Voivodinei sarbesti

Povestea tarului nascut la Lipova. Este considerat principalul artizan al aparitiei Voivodinei sarbesti

Inca din 1526, Jovan a atacat si cucerit Subotica, profitand si de faptul ca izbucnit si conflictul intern intre habsburgi si maghiari. In 22 mai 1527, la Seius (azi in judetul Arad), Jovan a invins trupele conduse de Peter Perenyi (voievod al Transilvaniei), intrand astfel in Ardeal, atacand castelul de la Hunedoara, a pradat Hategul, unde a ucis si populatia romaneasca, chiar daca erau ortodocsi ca si sarbii.

acum 77 luni (10 Nov 2017)

Jovan Nenad sau Crni Jovan (Ivan cel Negru) s-a nascut in 1492, la Lipova (atunci in Regatul Ungariei). Se presupune ca a primit renumele de "negru", dupa un semn din nastere pe o avea pe o parte a obrazului. Jovan provenea dintr-o familie de tarani, insa ii placea sa spunea ca se trage dintr-o veche familie de printi. Jovan, ca multi alti sarbi, au luptat si el in batalia de la Mohacs, in care Regatul Ungaria a fost infranta de trupele Imperiului Otoman. Zapolya a incercat sa ii organizeze pe sarbi pentru a putea face fata asalturilor otomane, astfel ca in fruntea regimetului sarbesc din regiunea Bacika (din nordul Voivodinei), l-a pus pe Jovan Nenad.

Inca din 1526, Jovan a atacat si cucerit Subotica, profitand si de faptul ca izbucnit si conflictul intern intre habsburgi si maghiari. Jovan s-a autoproclamat tar, dorind sa alcatuiasca un voevodat sarbesc in Sudul Ungariei (regiunea incorpora comitate precum Virovitica, Pozega, Srijem (astazi in Croatia), Bacika, Kovin (azi in Serbia), Timis si Torontal (azi in Romania).

A si reusit sa alcatuiasca un mic regat, cu centrul la Subotica. Imparatul Ferdinand I de Habsburg, aflat in conflict cu Ioan Zapolya, s-a bucurat de incursiunile lui Jovan. Ferdinand I l-a rugat pe episcopul Revay Ferenc sa poarta discutii cu Jovan, pentru a lupta alaturi de el. In 22 mai 1527, la Seius (azi in judetul Arad), Jovan a invins trupele conduse de Peter Perenyi (voievod al Transilvaniei), intrand astfel in Ardeal, atacand castelul de la Hunedoara, a pradat Hategul, unde a ucis si populatia romaneasca, chiar daca erau ortodocsi ca si sarbii.

Populatia a inceput sa puna mana pe arme, de nobili, tarani, la preoti si invatatori. Multi au inceput sa dezerteze inca de dupa batalia de la Seius. Insusi Ferdinand I i-a poruncit lui Jovan sa lase deoparte pradarile si crimele, dar fara succes.

Perenyi si Czibak Imre, episcopul de la Oradea, au condus lupta decisiva impotriva sarbilor, langa Szeged. Sarbii ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro