Povestea tanarului care a cunoscut iadul centrelor de detentie pentru copii, dar s-a reabilitat miraculos la 20 de ani: "Eram violent. Parintii n-au avut ce sa-mi faca"

Ciprian, un tanar de 23 ani, de fel din Vitomiresti, judetul Olt, are o experienta pe care astazi o povesteste oricui vrea s-o auda si sa invete din ea. I-am vandut, eu sau colegii de celula, nici nu-mi mai aduc aminte" Amintirile din detentie, mai intai din centrul pentru minori din Craiova si ulterior din Penitenciarul de la Colibasi (cand a depasit varsta majoratului) nu sunt deloc placute, desi a avut puterea sa se intoarca acolo, din postura de om liber, alaturi de pastor si in ideea de a le da minorilor detinuti o speranta. "Fac liceul la seral, la facultate, sincer, nu m-am gandit, dar daca as face, nu as vrea sa fac ceva sa castig bani, as vrea sa fac Teologie, de exemplu, sau ceva in genul acesta, pentru ca eu consider ca asta e misiunea mea acum", a mai spus Ciprian Dan, care din vara va incepe un program de consiliere cu minorii din centrul de detentie Craiova, alaturi de pastorul caruia ii datoreaza mult.

acum 56 luni (27 Mar 2018)

Ciprian, un tanar de 23 ani, de fel din Vitomiresti, judetul Olt, are o experienta pe care astazi o povesteste oricui vrea s-o auda si sa invete din ea. A renuntat la scoala de fotbal din Pitesti, s-a lasat de scoala si s-a apucat de furat. A facut trei ani si trei luni de detentie, iar cand a ajuns din nou in libertate, cand parea ca a pasit pe drumul cel bun, s-a abatut din nou. Ce l-a smuls pe el din anturajul in care se bea, se fuma, se jucau jocuri de noroc este aproape o minune, pe care astazi vrea sa le-o impartaseasca si altora. Talentat fiind, parintii au facut eforturi si l-au inscris la scoala de fotbal "Nicolae Dobrin" din Pitesti. A repetat anul, iar intr-o zi, pentru ca deja juca poker si avea nevoie de bani, impreuna cu un alt baiat au jefuit postasul din sat, care era fratele secretarei scolii si pe care il cunosteau bine. "Nici nu mai stiu de ce sume era vorba, cred ca 250 de lei fiecare, nu-mi amintesc, oricum banii i-a luat celalalt baiat", a povestit Ciprian. A furat banii bunicii, dupa care a fost complice la o talharie, invatandu-l pe cel care efectiv a talharit cum si ce sa faca. A doua oara n-a mai scapat de inchisoare, speranta oricarui hot ca "nu ma prinde" nu s-a implinit. Stiau ca absentez, stiau de la scoala, dar... Eram violent cu toata lumea", povesteste Ciprian, care spune ca in acea perioada ii copia oarecum pe cei mai mari, il atragea modul in care prietenii mai mari castigau "respectul" celorlalti, desi acum intelege ca era, de fapt, vorba de frica.

Primul sentiment care l-a incercat odata ajuns dupa gratii l-a povestit intr-o marturie postata pe site-ul bisericii in care activeaza: "Ajuns in spatele gratiilor, am aflat condamnarea - sase ani de inchisoare. Vreau sa va spun ca timp de o saptamana plangeam si mancam doar cate o bucatica de paine, eram foarte ravasit, nu puteam sa ma impac cu ideea ca trebuia sa stau minim patru ani inchis acolo si sa fiu eliberat pe motiv de buna purtare, adica sa fiu ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro