Povestea soferului de TIR care a ajuns fermier de succes si doctor in agronomie
Unul din cei mai mari cultivatori de grau din judet Pe cele 300 de hectare de teren pe care face acum agricultura, fiind unul din cei mai mari cultivatori de grau din Maramures, dar si singurul care cultiva mazarea boabe sau soia. Forta de munca, o problema in agricultura Mihai Pop, directorul Liceului Tehnologic Agricol din Seini (liceu care a marcat, recent, 45 de ani e activitate), a precizat si el ca absolventii liceului au nevoie de locuri de munca in judet, insa cea mai mare parte prefera sa plece in strainatate.
Vasile Carabat este dintre putinii cultivatori de grau din judetul Maramures.
Acum doctor in agronomie, Vasile Carabat este fermierul care a pornit de jos. Initial a facut import de utilaje agricole, dupa ce a lucrat ca sofer de TIR si a cunoscut astfel, toata Europa. Afacerea cu utilaje agricole a mers o perioada, insa apoi s-a apucat la modul serios de agricultura.
La facultatea in domeniul agronomiei s-a inscris alaturi de sotia sa, undeva prin anii 2000, pentru ca a vrut sa descopere cat mai mult din secretele agriculturii. Astfel, s-a specializat in cultura graului, de care acum se ocupa la un nivel inalt.
Unul din cei mai mari cultivatori de grau din judet
Pe cele 300 de hectare de teren pe care face acum agricultura, fiind unul din cei mai mari cultivatori de grau din Maramures, dar si singurul care cultiva mazarea boabe sau soia. De asemenea, cultura de triticale merge foarte bine, insa marea parte din cultura este folosita pentru furajele folosite pentru hranirea celor aproximativ 400 de vite pe care le are in ferma sa. "Pentru a cultiva graul romanesc trebuie semanat circa 250 de kilograme la hectar, insa cel austriac pe care-l cultiv de cativa ani se seamana 160 de kilograme la hectar, deci aproape jumate cantitatea. Indicii de purificatie, proteina si altele sunt mult mai bune decat la soiurile romanesti. Cu toate acestea, se plange el, valorificarea graului este mult mai dificila, avand in vedere concurenta din tara vecina, care vinde faina de grau la un pret mult mai mic, insa de multe ori, facuta din graul importat din Romania.
La cultura de triticale, spune el, a atins performanta maxima de aproape 10 tone la hectar. Pentru asta, insa, a fost nevoie de mari eforturi. Dejectii, solide, lichide, azot, iar in ultimii ani de cand am adus in Maramures mazare si soia fac in fiecare an rocada culturilor ca sa scap de bolile pe care le-a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro