Povestea singurei statui de ceara realizate vreodata in Romania

Povestea singurei statui de ceara realizate vreodata in Romania

Contemporan si totodata autor activ al celei mai mari perioade de inflorire culturala a Ploiestiului, profesorul, istoricul, publicistul si muzeograful Nicolae Simache (1905-1972) este omagiat la Ploiesti printr-o statuie din ceara, singura de acest fel realizata in Romania. Statuia este realizata in marime naturala, insa din ceara efectiv sunt doar capul si mainile Toti cei care l-au cunoscut erau fascinati de memoria sa formidabila, dar si de capacitatile de analiza, sinteza si munca ale profesorului.

acum 103 luni (28 Feb 2016)

Contemporan si totodata autor activ al celei mai mari perioade de inflorire culturala a Ploiestiului, profesorul, istoricul, publicistul si muzeograful Nicolae Simache (1905-1972) este omagiat la Ploiesti printr-o statuie din ceara, singura de acest fel realizata in Romania.

Statuia, aflata la Muzeul de Stiintele Naturii Prahova, este atat de realista incat, deseori, vizitatorii il saluta instinctual pe barbatul din ceara aflat in una din incaperile muzeului, spre amuzamentul muzeografilor care s-au obisnuit cu aceasta reactie.

"Ideea acestei statui i-a venit in 1992 conducerii de atunci a muzeului si a durat nu mai putin de doi ani pana la finalizare. Institutia nu-si permitea o instalatie de aer conditionat cu functionare permanenta, care sa mentina temperatura, astfel ca a fost nevoie de o cercetare laborioasa pentru a crea o ceara cu calitati vizuale bune, dar rezistenta la o gama larga de temperaturi.

Statuia a fost realizata de sculptorul ploiestean Arthur Hoffman, care avea in plan realizarea, in oras, a primului muzeu al statuilor de ceara din Romania. Din pacate, proiectul nu a fost finalizat, din cauza lipsei de fonduri, iar statuia profesorului Simache a ramas, astfel, unica realizata in Romania.

In anii anteriori, statuia a fost in real pericol din cauza lucrarilor de consolidare a Palatului Culturii, care adaposteste Muzeul de Stiintele Naturii. Profesorul Simache, o viata spectaculoasa

Elev al lui Nicolae Iorga, si profesor al lui Nichita Stanescu, profesorul si savantul Nicolae Simache detine recordul national, cu 21 muzee si case memoriale fondate in Prahova, dar si in Dambovita si in Buzau.

O mare personalitate, profesorul Simache a fost, deopotriva, o sursa de inspiratie, dar si de umor tandru. Unul dintre cele mai celebre calambururi care circula pe seama sa era o poezioara rimata, "La un colt de strada apa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro