Povestea salcamului japonez "impletit" de la Satu Mare. Cum a creat un evreu copacul considerat o raritate in Romania

Povestea salcamului japonez

Copacul impletit are o forma ciudata, nemaiintalnita la alti arbori FOTO Adrian Caraba Un astfel de copac nu mai exista, cel putin cei din domeniu nu mai stiu de existenta nici unui astfel de exemplar, asta pentru ca el a fost creat de imaginatia si dorinta de a experimenta a evreului care l-a sadit si care l-a modelat de-a lungul mai multor ani.

acum 35 luni (23 Jun 2016)

Copacul are peste 80 de ani, fiind "creatia" unui evreu care a locuit candva in cartierul evreiesc care se intindea in acea zona. In` 44 evreii au fost dusi la Auschwitz si casele lor au fost ocupate de altii, iar in `70 tot cartierul s-a daramat, atunci cand s-a construit centrul nou.

Copacul impletit are o forma ciudata, nemaiintalnita la alti arbori FOTO Adrian Caraba

Un astfel de copac nu mai exista, cel putin cei din domeniu nu mai stiu de existenta nici unui astfel de exemplar, asta pentru ca el a fost creat de imaginatia si dorinta de a experimenta a evreului care l-a sadit si care l-a modelat de-a lungul mai multor ani.

"Evreul care a sadit acest salcam japonez a fost foarte impatimit de ceea ce facea si probabil a vrut sa creeze ceva unic. Copacul are acum 80 de ani si a crescut asa impletit pentru ca atunci cand avea doar mladite, cel care il ingrijea a legat intre ele mladitele care asa au crescut si s-au intarit, devenind crengi" , explica Felician Pop.

Oamenii trec zilnic pe langa el, dar putini ii cunosc povestea - foto: Adrian Caraba

Copacul a ajuns punct de atractie pentru cei noi in oras, delegatii oficiale sau doar prieteni aflati in vizita fiind dusi sa vada ciudatenia sau minunatia de copac, in functie de gusturile fiecaruia. Unicitatea sa si povestea sa au fost apreciate de cei care au condus soarta urbei de-a lungul anilor, asa ca a fost luat in protectie, fiind declarat monument al naturii. Acesta este protejat si fizic de un gard de fier, pentru ca oamenii cu rea intentie sa nu poata sa il distruga.

"Special de salcam japonez nu este una rara, chiar mai sunt multe exemplare de acest gen in Satu Mare, dar pe acesta in face rar forma crengilor. Pentru ca nu e o specie rara nici nu este planta protejata ci doar acest copac este monument de interes national prin decizia Consiliului Judetean numarul patru din 1995.

Oamenii care trec pe langa acest copac zi de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro