Povestea romancei care a adus pe lume un copil intr-un lagar de exterminare. Tatal copilului a fost un aviator german

Povestea romancei care a adus pe lume un copil intr-un lagar de exterminare. Tatal copilului a fost un aviator german

Pana in urma cu trei ani, cand s-a prapadit, la varsta de 89 de ani, Veta Manole era cunoscuta in Focsani sub denumirea de "Frau Veta". Iar povestea focsanencei incepe sa se deruleze din timpul celui de-Al Doilea razboi Mondial, in anul 1943, cand se indragosteste de un aviator german, care lucra pentru unitatea de aviatie de la Boboc, din judetul Buzau. Willy Derenbach, numele aviatorului, era un barbat frumos si extrem de protector, dupa cum avea sa fie prezentat de Veta Manole, care s-a confruntat cu prima problema serioasa din viata ei, in martie 1944, cand avea sa fie arestata pentru ca lucra la un comerciant evreu.

acum 42 luni (23 Aug 2016)

Pana in urma cu trei ani, cand s-a prapadit, la varsta de 89 de ani, Veta Manole era cunoscuta in Focsani sub denumirea de "Frau Veta".

Iar povestea focsanencei incepe sa se deruleze din timpul celui de-Al Doilea razboi Mondial, in anul 1943, cand se indragosteste de un aviator german, care lucra pentru unitatea de aviatie de la Boboc, din judetul Buzau. Willy Derenbach, numele aviatorului, era un barbat frumos si extrem de protector, dupa cum avea sa fie prezentat de Veta Manole, care s-a confruntat cu prima problema serioasa din viata ei, in martie 1944, cand avea sa fie arestata pentru ca lucra la un comerciant evreu.

Cei doi isi faceau planuri mari impreuna, iar femeia a ramas insarcinata in luna iulie, cu doar o luna inainte de intoarcerea de catre romani a armelor impotriva Germaniei. "M-au arestat din nou la 19 august 1944 si de data asta m-au trimis la Auschwitz, alaturi de evrei, maghiari si rusi. M-au despartit de Willy, dar atunci nu credeam ca este pentru totdeauna.

Femeia avea doar 20 de ani cand a fost trimisa in lagarele de exterminare naziste, prima oprire pentru focsaneanca fiind celebrul Aushwitz-Birkenau "Drumul a fost cumplit. Eram 100 de oameni intr-un vagon de vite, fara geamuri. In vagonul cu care am mers la Auschwitz aerul duhnea de la atatia omeni, mai ales ca ne faceam nevoile intr-un cazan pe care il goleam cam la doua zile, cand oprea trenul. La noi in vagon au murit 20 de oameni pe drum. Unii dintre ei atinsi de schije, altii de diferite boli. Si infometarea i-a omorat pe unii, cei mai batrani, pentru ca primeam doar paine mucegaita, tot asa, din doua in doua zile", este amintirea de acum peste 70 de ani a focsanencei.

Trei luni a rezistat Veta Manole in lagarul de la Aushwitz, fiind transferata ulterior in lagarul Zwangsarbeitslager-Austria, la munca fortata. Acolo, pe 14 martie 1945, a nascut-o, pe o scandura, ajutata de celelalte prizo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro