Povestea profesorului care a invins binomul Stat-BOR si a anulat metodele de impunere a Religiei in scoli

Povestea profesorului care a invins binomul Stat-BOR si a anulat metodele de impunere a Religiei in scoli

Vom face si noi un studiu in scoala sa vedem cati parinti vor sa-si dea copiii la ora de Religie, dar nu cred ca vor fi schimbari fata de ce avem acum, sub 1% din ei au spus ca nu sunt de acord cu acest curs", a explicat Rozica Stefan, directoare la Scoala Generala 56 "Jose Marti" din Capitala. Propunerea facuta de el la inceputul anului, care va ajunge la camera decizionala (Senat) in 2015, prevede ca elevii sa invete la ora de "Etica si cultura civica" cele mai importante doctrine si valori morale de inspiratie filosofica, stiintifica sau religioasa ale umanitatii, dar si elemente de cultura civica. Prezenta orei de Religie in trunchiul comun si inscrierea din oficiu la ora de religie s-au decis de catre Parlament in virtutea faptului ca valorile religioase sunt parte din identitatea poporului roman si din valorile universale ale umanitatii, completand bagajul de cultura generala al elevului. Decizia CCR ar putea fi motivata de faptul ca cererea poate fi un abuz asupra dreptului de a nu studia religia, in virtutea libertatii de constiinta si de credinta religioasa, iar parintii au dreptul de a decide asupra educatiei copiilor minori, cum spune Constitutia.

acum 97 luni (13 Nov 2014)

Religia nu mai poate fi materie obligatorie, ci doar un optional pentru care parintii trebuie sa depuna cerere pentru ca micutii lor sa il urmeze.

La baza acestui verdict se afla un parinte, Emil Moise, profesor de filosofie in Buzau care se bate in instante cu Biserica de mai multi ani.

Totul a pornit in 2009, cand fata lui, pe atunci eleva in clasa a IX-a la Liceul de Arta din Buzau, a hotarat ca nu mai vrea sa urmeze orele de Religie la scoala. Tatal ei a decis sa o sustina si atunci si-a dat seama de situatia anacronica perpetuata de sistem.

"Normal ar fi sa depui o cerere de inscriere la orele respective, in loc sa depui cerere ca sa iti scoti copilul de la Religie.

Victorie pe cont propriu

Periplul legislativ a fost unul de durata si l-a dus singur, fara avocati, profesorul de Filosofie fiind si absolvent de Drept.

Emil Moise, absolvent de Filosofie si de Drept, a reusit sa infranga singur sistemul FOTO: Arhiva personala

Despre decizia CCR de miercuri a aflat de la un prieten, nimeni altul decat presedintele Asociatiei Secular-Umaniste din Romania (ASUR), Toma Patrascu. "Credeam ca o sa pierd procesul si cand am aflat ca de fapt am castigat a fost un soc foarte puternic. Fata mea, care este studenta acum si care m-a sustinut in toata lupta, m-a felicitat si ei ii dedic aceasta victorie, dar si copiilor care au suferit de pe urma predarii Religiei la scoala", a mai marturisit Moise.

"Decizia CCR este inteleapta si sustine punctul nostru de vedere deja exprimat: era o discriminare sa fii obligat sa depui cerere nu pentru a participa, pentru a-l retrage pe elev de la ora de Religie", sustine si Csaba Asztalos, presedintele Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).

Biserica cere ajutorul parintilor

Decizia judecatorilor CCR ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro