Povestea profesoarelor care predau romana la mii de kilometri departare de casa. "Limba romana este limba inimii"

Povestea profesoarelor care predau romana la mii de kilometri departare de casa.

Raluca Cenan-Niemi (40 de ani) locuieste de 14 ani in Tampere si preda copiilor de romani cursuri de limba romana, iar adultilor le preda limba engleza. Prima mea grupa a fost compusa din cinci elevi, numarul minim de elevi pentru care se poate oferi cursul de limba materna, aceea fiind prima grupa de limba romana din istoria orasului respectiv", explica Andreea cum a inceput sa predea limba romana in Suedia. Ma bucur ca pot discuta despre tara mea, despre cultura si traditiile romanesti si ma bucur si mai mult de faptul ca pot schimba ideile preconcepute pe care suedezii le au fata de tara noastra. Pe de alta parte, limba romana are un status destul de scazut, poate si din cauza faptului ca este de multe ori asociata cu limba rromani".

acum 29 luni (6 Jan 2018)

In Finlanda, limba romana se preda doar in trei orase: Helsinki, Tampere si Espoo. Raluca Cenan-Niemi (40 de ani) locuieste de 14 ani in Tampere si preda copiilor de romani cursuri de limba romana, iar adultilor le preda limba engleza. Conform legii, primariile din Finlanda au posibilitatea de a organiza ore de limba materna pentru copiii din invatamantul obligatoriu, iar manualele scolare sunt oferite de catre primarie. Copiii din clasa zero au o ora pe saptamana de limba materna, iar cei din clasele I-IX au cate doua ore pe saptamana. "Aproape toti copiii de la orele de limba romana sunt nascuti in Finlanda, pentru ei Romania este tara bunicilor si a vacantelor frumoase, tara mancarii gustoase si tara colindelor. La fel incerc si cu copiii de la orele mele si la fel incearca si parintii lor.

Clasa in care Raluca preda limba romana FOTO Raluca Cenan-Niemi

In casa familiei Cenan-Niemi se vorbeste romana, finlandeza si engleza. Daca nu invata limba materna a parintilor, copiii raman cu un gol in identitatea lor, un gol pe care nu il realizeaza acum, dar isi vor da seama de el mai tarziu, ca adulti, cand incearca sa isi refaca drumul, identitatea", explica profesoara.

Raluca Cenan-Niemi sursa FOTO: Aamulahti (un ziar local)

Daca pentru copiii romanilor stabiliti in Finlanda, Romania este tara bunicilor, a mancarii gustoase, a verisorilor, a dansurilor si costumelor populare, pentru adulti Romania este tara parintilor, tara copilariei si a tineretii, "este casa noastra. Chiar dupa 20 de ani petrecuti departe de Romania unii spun ca merg acasa in concediu cand pleaca in Romania", spune Raluca.

STRABATE 100 DE KILOMETRI IN FIECARE ZI PENTRU A PREDA LIMBA ROMANA

Andreea Dahlquist, 30 de ani, a plecat in anul 2014 in Suedia, stabilindu-se impreuna cu familia in regiunea Scania, din sudul Suediei. In Suedia preda limba romana copiilor ce provin din f... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro