Povestea printului care a pierdut un castel din cauza vietii extravagante a sotiei. Cum a ruinat femeia averea familiei

Povestea printului care a pierdut un castel din cauza vietii extravagante a sotiei. Cum a ruinat femeia averea familiei

Este vorba despre castelul Dietrich-Sukowski care a fost pana recent sediul primariei din orasul aradean Pancota. La castelul de la Pancota, acoperisul este realizat din solzi de tigla smaltuita care, prin felul cum sunt asezati, formeaza motive geometrice multicolore. Acesta a fost preluat cu ceea ce a mai ramas din mosia de la Pancota de negustori evrei care le-au administrat printr-o societate anonima".

acum 102 luni (26 Jan 2016)

Este vorba despre castelul Dietrich-Sukowski care a fost pana recent sediul primariei din orasul aradean Pancota.

La castelul de la Pancota, acoperisul este realizat din solzi de tigla smaltuita care, prin felul cum sunt asezati, formeaza motive geometrice multicolore.

In secolul al XIX-lea, castelul era considerat drept cel mai reprezentativ edificiu in stil baroc din zona. Casa Imperiala von Habsburg si-a vandut din proprietati, iar domeniul Pancota, care a cuprins mai multe localitati, a fost cumparat in anul 1822 de catre baronul Jozef Dietrich. Piatra din temelie a fost adusa, spune legenda, din ruinele manastirii benedictine, situata in apropiere. Constructia a fost finalizata in anul 1840, iar castelul de la Pancota a devenit cel mai frumos din comitatul Aradului.

In fata cladirii a fost creat un parc deosebit, cu plante aduse din diverse tari, inclusiv din afara imperiului. Baronul a efectuat o vizita in SUA si s-a intors in 1835 cu patru arbori Sequoia, pe care i-a sadit pe domeniul sau de la Maderat.

In castelul de la Pancota a concertat marele muzician Franz Liszt si a degustat vinuri celebrul scriitor maghiar Jokai Mor.

Sotia printului a murit la scurt timp si el s-a recasatorit cu o actrita de la Budapesta. In castel au inceput petrecerile, iar printul a fost nevoit sa-si vanda o parte din mosie pentru a le finanta. In arhive se gaseste scris: "S-a imbolnavit si a fost internat in diverse spitale din Arad, Budapesta sau Viena. Acesta a fost preluat cu ceea ce a mai ramas din mosia de la Pancota de negustori evrei care le-au administrat printr-o societate anonima". A fost renovat in 1967-1968 si a devenit sediul Primariei Pancota, destinatie pe care a avut-o pana nu demult.

Va mai recomandam:

Top 5 castele bantuite din Romania. Locurile unde sangele iti ingheata in vene si fantomele sunt nepriete... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro