Povestea primului crucisator al Marinei Romane, NMS Elisabeta, care l-a gonit cu tunurile pe celebrul Potemkin

Povestea primului crucisator al Marinei Romane, NMS Elisabeta, care l-a gonit cu tunurile pe celebrul Potemkin

Turcii nu au permis accesul navei inarmate prin Bosfor Ca urmare a refuzului autoritatilor turce de a permite trecerea navei inarmate prin Bosfor, s-a luat hotararea de a aduce nava neinarmata, iar tunurile au fost aduse pe Dunare si montate pe nava in Arsenalul de la Galati.

acum 83 luni (4 Mar 2016)

Crucisatorul Elisabeta a fost nava amiral a Flotei Militare Romane intre anii 1888 - 1918. Bastimentul nostru s-a luptat cu cuirasatul german Breslau, l-a gonit pe crucisatorul razvratit Potempkin din rada Constantei, iar tunrile i-au ajuns baterie de coasta la Agigea

Nava Majestatii Sale Elisabeta, primul crucisator al Marinei Militare Romane, a fost construit in anul 1888 la Santierul Naval "Armstrong, Mitchell & Co.

Bastimentul, construit din otel, avea lungimea totala de 73,150 metri, un pescaj mediu de 3,683 metri pentru un deplasament de 1330 de tone, grosimea blindajului variind intre 88 mm si 25,4 mm.

Propulsia era realizata de doua elice cu trei aripi si un pas de 2,971 metri, miscate de doua masini de 4.700 CP. Crucisatorul avea trei catarge cu vergi pentru vele a caror suprafata totala era de 513 metri patrati.

Turcii nu au permis accesul navei inarmate prin Bosfor

Ca urmare a refuzului autoritatilor turce de a permite trecerea navei inarmate prin Bosfor, s-a luat hotararea de a aduce nava neinarmata, iar tunurile au fost aduse pe Dunare si montate pe nava in Arsenalul de la Galati. Prima statie de radiotelegrafie a Marinei Romane a fost instalata la bordul crucisatorului Elisabeta, asigurand comunicatii pe o raza de 100 km. Primul comandant al navei a fost comandorul Ioan Murgescu, apoi din 1889 pana in 1898 capitan a fost Vasile Urseanu, cel care da astazi numele observatrului Astronomic de pe Bulevardul Lascar Catargiu, fost Ana Ipatescu, din Bucuresti. ... Citeste intreg articolul pe evz.ro