Povestea primelor bai publice din Arad, deschise in urma cu 130 de ani. Inainte de Revolutie erau "raiul" homosexualilor

Povestea primelor bai publice din Arad, deschise in urma cu 130 de ani. Inainte de Revolutie erau

In incinta bailor Simay exista si o piscina lunga de 15 metri, loc in care echipa sportiva de polo a Aradului isi desfasura antrenamentele pe timp de iarna, pana in jurul anului 1960. Inainte de 1989, homosexualii se adunau in aceste bai Inainte de anul 1989, in aceste bai se adunau in anumite incaperi, homosexualii.

acum 92 luni (1 Feb 2015)

Pe strada Unirii din Arad a fost construita prima baie publica cu aburi care functiona in cele mai moderne conditii.

In 1884, Simay Isvan, deschide o afacere care pana in anii 1940 a fost deosebit de profitabila, o baie publica.

Simay Istvan a fost invatator, profesor si luptator in Revolutia de la 1848. De aici baile publice obtineau apa potabila, precum si apa necesara bailor si piscinei. Istoricul aradean Ujj Janos relata in cartea sa faptul ca fantana arteziana proprie a baii publice Simay a fost forata cu intreruperi, cu incepere din anul 1822 pana in anul 1885, de catre Jozsef Maroczy, lacatus mecanic din Szeged.

Din fantana arteziana, adanca de 337 de metri, tasnea apa potabila si pentru baie. In afara de apa, din fantana respectiva se obtinea si gazul necesar pentru incalzirea cazanelor, iluminarea halei de cazane si incalzirea locuintei proprietarului. In 1902, potrivit paginilor de istorie, s-a forat o noua fantana, din care s-a obtinut apa la temperatura de +28 grade Celsius.

La raspantia dintre secolele XIX-XX-lea, baia Simay a devenit deosebit de frecventata de aradeni. Aceasta era dotata cu baie cu aburi si vane, cu bai cu apa minerala rece si electroliza. Baia publica mai oferea si baie cu namol, supranumita in vremea respectiva "baia splinei". In incinta bailor Simay exista si o piscina lunga de 15 metri, loc in care echipa sportiva de polo a Aradului isi desfasura antrenamentele pe timp de iarna, pana in jurul anului 1960.

Inainte de 1989, homosexualii se adunau in aceste bai

Inainte de anul 1989, in aceste bai se adunau in anumite incaperi, homosexualii. Faptul ca existau incaperi ce putea fi folosite cu caracter privat a inlesnit aparitia acestora in baile de pe strada Unirii. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro