Povestea primei rafinarii din Romania - Ploiesti, primul oras din lume cu "fabrica de gaz". Premiera mondiala din 1857 a fost investitia unor frati bogati

Povestea primei rafinarii din Romania - Ploiesti, primul oras din lume cu

Resursele de petrol ale Romaniei sunt cunoscute si exploatate inca din perioada Daciei Romane, urme ale "aurului negru", numit atunci picula, fiind gasite pe ceramica din secolul al II-lea. A fost urmata de SUA in 1859, de Italia in 1860, de Canada in 1862 si de Rusia in 1863. Distileria de petrol a lui Marin Mehedinteanu a fost construita pe o suprafata de 4 ha si avea o capacitate de lucru pe an de 2.710 tone (in medie 7,5 tone/zi). In 1938, sonda 13 a companiei Astra Romana stabileste un nou record de 3.644 de metri in zona de foraj de la Boldesti, Prahova. Ploiesti, "capitala aurului negru" Exploatarea resurselor de petrol, inceputa in jurul Ploiestiului in secolul XIX, constructia primei rafinarii din lume, in 1856, si dezvoltarea rapida a unei industrii care a facut din orasul aflat la 60 de km de Bucuresti cel mai mare producator de petrol din Europa, au consacrat Ploiestiul cu un supranume de necontestat, "capitala aurului negru".

acum 51 luni (9 Mar 2015)

Resursele de petrol ale Romaniei sunt cunoscute si exploatate inca din perioada Daciei Romane, urme ale "aurului negru", numit atunci picula, fiind gasite pe ceramica din secolul al II-lea.

Romania a fost prima tara din lume cu o productie de petrol inregistrata oficial in statisticile internationale. "The science of petroleum" certifica in 1938, faptul ca Romania a fost prima tara din lume cu o productie de petrol de 275 de tone inregistrata in statisticile internationale. A fost urmata de SUA in 1859, de Italia in 1860, de Canada in 1862 si de Rusia in 1863.

Intaiul succes mondial al industriei petroliere romanesti este constructia, in tara noastra, a primei sonde petroliere (pompe de petrol), in 1861, la Lucacesti (Bacau). Pompele, care forau la o adancime de 150 de metri, foloseau o metoda rudimentara de rafinare a petrolului asemanatoare cu cea folosita la obtinerea tuicii in cazane artizanale.

Interesant este ca, pana pe la 1860, principalii exploatatori de titei fusesera taranii liberi, cunoscutii fantanari, baiesi sau gropari, denumiri provenind direct din indeletnicirile lor. FOTO arhive

Cea dintai rafinarie, dotata cu instalatii moderne, la nivelul epocii, a fost inceputa, insa, la Ploiesti, in decembrie 1856, de catre Teodor Mehedinteanu, fapt care a dat startul distilarii pe cale industriala a titeiului. El si-a realizat proiectului in primavara anului 1857, cand "fabrica de gaz" a intrat in functiune, pe numele fratelui sau, Marin Mehedinteanu, arendasul unor intinse zacaminte de titei pe mosia Pacureti, Prahova.

Instalatiile rafinariei erau destul de primitive, toate utilajele fiind formate din vase cilindrice din fier sau fonta, incalzite direct cu foc de lemne.

Distileria de petrol a lui Marin Mehedinteanu a fost construita pe o suprafata de 4 ha si avea o capacitate de lucru pe an de 2.710 tone (in medie 7,5 t... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro