Povestea preotului-speolog care pazeste una dintre cele mai periculoase pesteri din Romania: "Riscul sa mori este foarte mare, mai ales primavara si vara"

Povestea preotului-speolog care pazeste una dintre cele mai periculoase pesteri din Romania:

Am facut Facultatea de Geografie, m-am specializat, am inceput o serie de cursuri si nenumarate alte specializari adiacente necesare functiei, cursuri in speologie de custode in arie protejata, administrator de arii protejate, asistent comunicare in arii protejate..." Pestera Tausoare a fost descoperita in urma cu 60 de ani de un profesor Pestera Tausoare este situata in Muntii Rodnei, la o altitudine de aproape 1.000 de metri. Bilele de Tausoare (Foto: Ioana Bradea) Riscul sa mori este foarte mare, mai ales primavara si vara Desi este una dintre cele mai spectaculoase pesteri din Romania, este si una dintre cele mai dificil de parcurs.

acum 94 luni (4 May 2016)

Privindu-l pe Crin Theodorescu la gura Pesterii Tausoare, echipat cu costumul sau rosu si cu casca aferenta, poti jura ca ai in fata unul dintre cei mai priceputi speologi din tara. Abia dupa cateva minute de conversatie realizezi ca ai in fata, in realitate, un slujitor al Domnului si mai apoi un speolog. Crin Theodorescu are 48 de ani si este preot din anul 1991. Atunci au auzit ca la doi pasi de orasul Nasaud este un "popa nebun" care viziteaza pestera saptamanal si stie tot ce misca in ea. Seful Muzeului de atunci nu a ezitat si i-a propus pe loc preotului sa aiba grija de pesera. Dar s-au obisnuit cu ideea ca eu sunt preotul care are grija de pestera Tausoare", spune preotul. Acesta spune ca si sotia sa ii "tolereaza" pasiunea, sustinand ca nu stie ce vede la pestera aia, dar ca se intoarce de acolo foarte fericit. "Acolo am inceput ca si copil, fiind in apropiere de locul in care m-am nascut. Am facut Facultatea de Geografie, m-am specializat, am inceput o serie de cursuri si nenumarate alte specializari adiacente necesare functiei, cursuri in speologie de custode in arie protejata, administrator de arii protejate, asistent comunicare in arii protejate..." Pasiunea nebuna pentru speologie a fost transmisa din generatie in generatie, asa se face ca si Mihai, fiul de 21 de ani al preotului este speolog TSA 1. Nici nu se putea altfel, avand in vedere faptul ca Mihai "se joaca" in pestera inca de cand avea doar 5 ani. Pestera Tausoare a fost descoperita in urma cu 60 de ani de un profesor Pestera Tausoare este situata in Muntii Rodnei, la o altitudine de aproape 1.000 de metri. Pestera, care este cea mai lunga din Carpatii Orientali, cu galerii care se intind ae aproximativ 17.000 de metri, a primit statutul de rezervatie stiintifica datorita multitudinii elementelor cu ocurenta rara in pesterile Romaniei sau chiar unicate in lume. Invatatorul Leon Birte nu a fost uitat (Foto: Ioana Bradea) Pestera adaposteste mirabilit-ul, un mineral unic in pesterile din Romania... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro