Povestea paradoxalului Gabriel Bethlen, principele ungar care a visat sa uneasca Moldova si Muntenia sub numele Dacia

Povestea paradoxalului Gabriel Bethlen, principele ungar care a visat sa uneasca Moldova si Muntenia sub numele Dacia

A intrat in slujba Curtii princiare, iar la 20 de ani a devenit comandant de osti si se afla in anturajul principelui transilvanean Sigismund Bathory, la Curtea imperiala de la Viena. Cele doua sotii ale lui Gabriel Bethlen La varsta de 26 de ani, in vremea in care era comandant de osti si consilier general al principelui Stefan Bocksay, Gabriel Bethlen a luat in casatorie pe Suzana Karolyi, o tanara nascuta in Cluj, provenita dintr-o familie de mari latifundiari din nordul Ungariei, aflat sub stapanire habsburgica. Initieaza un proces de vrajitorie impotriva surorii fostului sau rival, Anna Bathory de Somlyo, si a doua doamne nobile: Dengelegine (Kata Torok de Enying) si Imrefine (Kata Iffju), fostele amante ale lui Bethlen)", relata cercetatoarea Maria Rosu. Desi n-a izbutit din cauza conditilor puse de turci sa se incoroneze rage al Ungariei, a realizat totusi importante castiguri teritoriale, Imperialii recunoscandu-i, prin tratatul de la Mikulov, ratificat la 6 Ianuarie 1622, stipanirea asupra celor sapte judete limitrofe Transilvaniei si acordandu-i, pentru apararea cetatilor de la granita, o subvetie anuala de 50.000 de florini. Turnul mentionat este de forma semicirculara, prevazut cu 3 niveluri de aparare, sprijinite pe barne de lemn si deschideri pentru arme de foc.

acum 87 luni (9 Dec 2015)

Gabriel Bethlen s-a nascut in 1580, in Ilia, in prezent in judetul Hunedoara, intr-o familie instarita de nobili. La varsta de 13 ani a ramas orfan de ambii parinti, iar domeniul familial si bunurile din Ilia i-au fost confiscate. A intrat in slujba Curtii princiare, iar la 20 de ani a devenit comandant de osti si se afla in anturajul principelui transilvanean Sigismund Bathory, la Curtea imperiala de la Viena.

In primul deceniu al anilor 1600, Bethlen a fost aliatul, pe rand, al principilor transilvaneni Moise Secuiul (1603 - 1604), Stefan Bocskay (1604-1606) si Gabriel Bathory (1608 - 1613), si mai putin al lui Sigismund Rakoczi (1606 - 1608), care il si aresteaza, iar in 1613 ajunge pe tronul Transilvaniei cu sprijinul Portii Otomane. A domnit timp de 16 ani pana la moartea sa in 1629, iar istoricii il considera unul dintre marii principi din istoria Transilvaniei. Cele doua sotii ale lui Gabriel Bethlen

La varsta de 26 de ani, in vremea in care era comandant de osti si consilier general al principelui Stefan Bocksay, Gabriel Bethlen a luat in casatorie pe Suzana Karolyi, o tanara nascuta in Cluj, provenita dintr-o familie de mari latifundiari din nordul Ungariei, aflat sub stapanire habsburgica. Suzana Karolyi a murit in 1622, iar patru ani mai tarziu Bethlen s-a casatorit cu Ecaterina de Brandenburg (1604 - 1649). Intrucat Bethlen nu a avut copii, dupa moartea sa Ecaterina de Brandenburg a preluat regenta Transilvaniei, pentru o perioada scurta, intre 16 noiembrie 1629 si 28 septembrie 1630, dupa care a abdicat in favoarea lui Stefan Bethlen. In anul dinaintea mortii Suzanei Karolyi, tanara s-a imbolnavit crunt, iar Bethlen a considerat ca boala care a tintuit-o la pat ar fi fost cauzata de farmecele facute de rivalele ei.

"Nici principele Gabor Bethlen, suflet iluminat, nu a fost scutit de o seama de temeri ca boala primei sale sotii, Suzana Karolyi, s-ar datora unor practici magice. Initieaza un ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro