Povestea nestiuta a marelui dezastru din Mina Lupeni: cum au murit 33 de mineri romani, cehi, germani si rusi in 1944

Povestea nestiuta a marelui dezastru din Mina Lupeni: cum au murit 33 de mineri romani, cehi, germani si rusi in 1944

Anchetatorii au concluzionat ca explozia mortala a fost cauzata de acumularea de gaz metan, nefiind vorba de un act de sabotaj. "La casa de morti unde sa strang toate cadavrele aceste arse pentru a fi apoi ingrijite si asezate in coparseie erau 57 de cadavre care se puteau deosebi ca sunt cadavre de om, insa 25, care se spunea ca inca sunt cadavre, nu erau decat neste gramezi de carne insirata, pe neste paie. "Explozia a fost asa de puternica, ca majoritatea celor cazuti au fost sfaramati in bucati, de nu s-au putut recunoaste, numele lor s-au stiut din registrul de mina, fiindca se stia cine la ce locuri de munca muncea.

acum 29 luni (19 Jun 2017)

Istoria Minei Lupeni a fost marcata de numeroase tragedii. "La Sectorul I al minei, unde conduce exploatarea inginerul Dula Aurel, in Stratul 3, era un abataj unde trebuia sa se execute lucrari de prabusire - pentru continuarea exploatarii si cum in ziua de 2 mai a.c. rapirea stalpilor de fier era efactuata, ramaneau armatura ajutatoare si stalpii de lemn care nu se puteau rapi cu securea, abatajul fiind inclinat si scund. Lucrarile s-au efectuat in noapte ade 2 spre 3 mai, de la ora 22 la ora 6 a.m. Artificierul Ardelean Nicolae a facut gauri in 36 de stalpi pe care i-a incarcat cu explozibil. Cu ocazia aprinderii, gazul metan ce se afla probabil intr-o punga a produs explozia care a cauzat moartea celor 33 de mineri ce se aflau in abataj", arata o nota informativa a Comisariatului de Politie Lupeni, adresata Biroului de Siguranta al Politiei din Deva.

Artificierul Nicolae Ardelean a fost gasit vinovat de moartea celor 33 de ortaci, pentru ca a executat aprinderea fara ca inainte sa ii scoata din abataj pe mineri. Si ceilalti doi artificieri care supravegheau lucrarea au fost gasiti vinovati, din aceleasi motive si pentru faptul ca l-au lasat singur pe Nicolae Ardelean sa se ocupe de operatiunea de prabusire a abatajului. "Explozia ce s-a produs a cauzat moartea a 33 de mineri, dintre care 23 de romani, sase cehi, un german si trei prizonieri rusi. Inmormantarea lor a avut loc in 5 mai, cu un fast deosebit, la care au participat delegatii mai multor autoritati si un public de circa 5 - 6.000 de persoane", se arata in raportul Politiei. Anchetatorii au concluzionat ca explozia mortala a fost cauzata de acumularea de gaz metan, nefiind vorba de un act de sabotaj. O explozie provocata in mina de carbune a dus la moartea a 82 de mineri si ranirea altor 14 oameni, dintre cei circa 100 de oameni care intrasera in acea dimineata in sut. Tragedia a fost cauzata de acumularea de gaz metan in subteran, in galeriile care nu erau ventilate ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro