Povestea nestiuta a celui mai mare monument baroc din tara, care detine o orga donata de Maria Tereza

Povestea nestiuta a celui mai mare monument baroc din tara, care detine o orga donata de Maria Tereza

Este situata pe strada Sirul Canonicilor, in interiorul Parcului Complexului Baroc, spatiu care adaposteste si Palatul Episcopal Romano-Catolic si se constituie in cel de al patrulea sediu episcopal pentru cultul romano-catolic in arealul oradean. Toti cei care ii calca pragul si patrund in interiorul ei se vor simti dominati de o profunda stare de elevatie mistica, in mare datorata jocului de lumini, umbre si al celui de culori, dar si efectului deosebit al altarului.

acum 64 luni (10 Mar 2015)

Este situata pe strada Sirul Canonicilor, in interiorul Parcului Complexului Baroc, spatiu care adaposteste si Palatul Episcopal Romano-Catolic si se constituie in cel de al patrulea sediu episcopal pentru cultul romano-catolic in arealul oradean.

Cladirea catedralei este opera arhitectului vienez Franz Anton Hillebrandt, cel care a acceptat propunerea episcopului Paulus Forgacs de a o construi. Din anul 1750 si pana in 1 mai 1752, cand se pune piatra de temelie, numele arhitectului austriac este omniprezent, insa, din acest moment, el dispare si este inlocuit de cel al constructorului italian Giovanni Battista Ricca.

Din anul 1761 asupra planurilor lui Ricca se revine si ele sunt inlocuite cu altele, astfel in loc de o bazilica in stilul barocului nord-italian se va edifica o cladire in stil baroc austriac tarziu.

Aflata intr-o superioara stare de conservare, atat interior cat si exterior, cladirea se distinge prin monumentalitate exterioara si printr-o inteligenta exploatare a spatiului interior. Toti cei care ii calca pragul si patrund in interiorul ei se vor simti dominati de o profunda stare de elevatie mistica, in mare datorata jocului de lumini, umbre si al celui de culori, dar si efectului deosebit al altarului. Ceea ce este si mai important este faptul ca, aceasta a fost donata catedralei de catre de imparateasa habsburgica Maria Tereza.

Printre obiectele pretioase pe care le adaposteste aminitim: pietrele tombale in stil gotic si renascentist apartinand vechii catedrale din Cetatea Oradea, precum si herma cu moastele Sfantului Ladislau I - Taumaturgul, care participa periodic la procesiuni religioase in jurul bisericii, fiind urmat de un numar foarte mare de credinciosi. Herma este un bust de 60 cm din argint aurit, copiind fidel tresaturile Sfantului Ladislau si contine o bucata din craniul acestuia. Pe langa aceasta statuie se afla si o alta statuie a marelui rege, care ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro