Povestea nespusa a celui mai respectat arhitect de inchisori din Austro-Ungaria: "Nimeni nu a reusit sa proiecteze mai bine asemenea tip de cladiri"
"S-a impus in constiinta contemporanilor ca fiind un arhitect foarte talentat, insa faima si-a dobandit-o, intai de toate, gratie specializarii sale: palatele de justitie si inchisorile", spune istoricul Varga Attila despre Wagner Gyula, un arhitect din vremurile trecute prea putin cunoscut in Transilvania, desi multi isi cauta dreptatea intr-o cladire proiectata de el, Palatul de Justitie de pe Calea Dorobantilor din Cluj. As dori sa mentionez, in prealabil, aceea ca, oricat de straniu ar parea ca un om sa isi focalizeze intreaga cariera de arhitect pe unul sau doua tipuri de cladiri si doar asta sa faca pe durata unei vieti, acum un secol si mai bine asa ceva era cat se poate de firesc. Evolutia in sine de la inchisoare ca loc al privarii de libertate si al egalizarii detinutilor spre conceptul de "Inchisoare-Vacanta" din contemporaneitate, in care se ofera spatii preferentiale cu tot confortul si facilitatile posibile mai ales pentru cei aflati pe o anumita treapta a ierarhiei sociale, evidentiaza, in multe situatii, o diluare a ideii clasice de inchisoare asa cum era ea cu mult timp in urma. Vreme de saptamani bune a tradus din maghiara veche sute de pagini dintr-o lucrare straina romanilor, dar valoroasa pentru cei aproape 1.000 de ani de istorie pusi pe hartie in baza surselor primare: "Istoria Clujului" de Jakab Elek, singurul istoric maghiar membru al ASTRA.
"S-a impus in constiinta contemporanilor ca fiind un arhitect foarte talentat, insa faima si-a dobandit-o, intai de toate, gratie specializarii sale: palatele de justitie si inchisorile", spune istoricul Varga Attila despre Wagner Gyula, un arhitect din vremurile trecute prea putin cunoscut in Transilvania, desi multi isi cauta dreptatea intr-o cladire proiectata de el, Palatul de Justitie de pe Calea Dorobantilor din Cluj.
Edificiul proiectat atrage atentia prin aspectul impunator si, explica istoricul, "pare a fi o uriasa fortareata de forma dreptunghiulara cu ziduri groase si impenetrabile".
Wagner Gyula s-a nascut intr-o familie de arhitecti la 28 noiembrie 1851, in Pesta, si a murit pe 15 octombrie 1937, la Viena.
Istoriul Varga Attila de la Academia Romana din Cluj explica, intr-un interviu pentru "Adevarul", de ce s-a apucat Wagner Gyula sa proiecteze taman inchisori si palate de justitie, dar si care era atunci rolul unei puscariei.
Doua dintre cladirile proiectate de Wagner Gyula FOTO: "Dictionarul arhitectilor romani din Transilvania in perioada dualismului austro-ungar", Varga Attila, Gabriela Rus
In acea vreme, Clujul nu avea site de mii de locuitori acum. Exista marturii care sa ne spuna de ce a fost construit un palat de justitie taman acolo?
Palatul de Justitie din Cluj, pe care l-a proiectat Wagner Gyula si care a fost terminat in anul 1902, a reprezentat, fara dar si poate, una dintre cladirile vedeta ale Pietei Trencsin de atunci. Initial, aici fusese o zona periferica si mlastinoasa a orasului ce gazduia doar o cazarma militara si targul de lemne. In anul 1900, celebra Casa de Arhitectura "Fellner si Hellmer" a inceput sa construiasca noul sediu al Operei care a fost finalizat in anul 1906.
Mai mult, tot aici, s-a pus si piatra de temelie pentru Loja Masonica "Unio" care a reunit cea mai... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro