Povestea nefericitei sotii a lui Nae Ionescu: "Pentru el sunt un caine credincios, intelegator, caruia i se pot spune lucruri"

Povestea nefericitei sotii a lui Nae Ionescu:

Ramasa vaduva dupa moartea sotului sau Mihai Cantacuzino, Maruca, care avusese o idila cu Enescu, face o pasiune nebuneasca pentru filosoful care era cu 13 ani mai tanar si avea acasa o sotie si doi copii. E o iluzie, e o poveste, e o irealitate, dar e a mea si numai a mea", este una dintre insemnarile Elenei Ionescu din jurnalul publicat post-mortem "Jurnal cu si fara Nae Ionescu". Sint adinc obosita, sint si batrina, indura-te odata, indura-te si arunca-ma in abis ca pe o jucarie stricata, striveste-ma ca pe o ginganie fara importanta, dar striveste-ma complet si prefa-ma din nou in pamint, ca sa se ispraveasca odata!

acum 99 luni (23 Nov 2015)

Elena-Margareta Fotino si Nae Ionescu s-au cunoscut in 1911, pe vremea cand erau studenti. Ea studia la Facultatea de Litere si Filosofie si urma, in paralel, cursuri la Academia de Muzica si Arta Dramatica. Nae Ionescu era un student anonim care aspira la o bursa de studii in Germania si se confrunta cu probleme financiare. La absolvirea facultatii, in 1912, Nae Ionescu capata o bursa de doctorat la Gottingen. Pleaca in Germania un an si in tot acest timp cei doi intretin o corespondenta in care trec de la prietenie la amor. Filosoful revine in tara pentru a-si satisface stagiul militar si relatia dintre cei doi incepe sa se indrepte catre mariaj. Revenit in Germania pentru continuarea studiilor Nae Ionescu o ia cu el si pe Elena. Raman in strainatate trei ani, dintre care unul despartiti, in perioada in care Nae Ionescu este prizonier de razboi in lagarul de la Celle-Schloss. In 1919, la doar patru ani de la casatorie, Elena Ionescu se considera o sotie nefericita. Insemnarile din jurnalul tinut in perioada in care cei doi au convietuit in Germania sunt confesiunile unei neveste care se considera "animalul de companie al sotului". Si, ciudat, m-am obicinuit cu gandul acesta si situatia mea, care in alte imprejurari mi s ar fi parut nespus de injositoare, nu ma inspaimanta deloc. Simt in mine o forta supraomeneasca, care-mi da puterea de a ma ridica deasupra tuturor gandurilor pe cari si le fac sau nu si le fac ceilalti oameni despre mine" , scria sotia filosofului la inceputurile casniciei. Revenit in tara, Nae Ionescu isi incepe cariera universitara care ii aduce nu numai faima de filosof, ci si pe cea de mare cuceritor in jurul caruia roiau doamele cu pretentii intelectuale. Lucia Popovici-Lupa, Maruca Cantacuzino si Cella Delavrancea sunt doar trei dintre doamnele cu care filosoful s-a avantat in relatii extraconjugale. Ramasa vaduva dupa moartea sotului sau Mihai Cantacuzino, Maruca, care avusese o idila cu Enescu, face o pasiune nebuneasca pentru filosoful ca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro