Povestea medicul banatean care i-a ingrijit pe Sigmund Freud si Franz Kafka. Parintele ORL-ului modern a facut liceul la Timisoara

Markus Hajek s-a nascut in anul 1861, la Varset - astazi in Serbia, insa inainte de primul razboi mondial a facut parte din Banatul istoric (apartinea adminstrativ de judetul Timis), care era parte a imperiului Austro-Ungar. In 1898, cand a primit titlul de doctor docent, Hajek a anuntat ca la seminariile sale au luat parte, pana la acea data, 1.100 de persoane, de pe tot globul.

acum 97 luni (7 Feb 2016)

Markus Hajek s-a nascut in anul 1861, la Varset - astazi in Serbia, insa inainte de primul razboi mondial a facut parte din Banatul istoric (apartinea adminstrativ de judetul Timis), care era parte a imperiului Austro-Ungar. Hajek s-a nascut intr-o familie de evrei. Dupa Bacalureat, Markus Hajek a plecat la Viena, pentru a se inscrie la Facultatea de Medicina, institutie pe care o absolva in 1885. Practica o face la spitalul "Rudolf", apoi a lucrat la Policlinica Universitatii, la sectia "Laringologie", fiind asistentul reputatului medic Schnizler Janos.

Markus Hajek la inceputul carierei medicale FOTO oto.sagepub.com

Timp de noua ani, Markus Hajek a sustinut prelegeri despre specialitatea medicala ORL. In 1898, cand a primit titlul de doctor docent, Hajek a anuntat ca la seminariile sale au luat parte, pana la acea data, 1.100 de persoane, de pe tot globul.

Markus Hajek in anul 1921 FOTO Wikipedia.org

In anul 1919 a castigat un important titlu universitar, apoi a devenit seful clinicii de Laringologie de la Viena. In anul 1929 este chemat la Londra, sa tina un seminar la "Semon Lecture". In anul 1933, la 72 de ani, a iesit la pensie. Ca si clinicean, Hajek a fost interesat de problematica imbolnavirii sinusurilor. Are si meritul descoperiri unor instrumente pentru interventii medicale de specialiate.

A scris peste 100 de lucrari stiintifice si a publicat patru carti. Printre pacientii celebri de care s-a ocupat se numara Franz Kafka si Sigmund Freud. In 1923, Hajek i-a facut o operatie, iar dupa aceea, Freud a mai trait 16 ani, timp in care a putut lucra la capacitate maxima.

Sigmund Freud

In ce-l priveste pe Kafka, acesta suferea de tuberculoza pulmonara care s-a raspandit in laringe. La acea vreme, aceasta boala nu era vindecabila, iar Kafka a ajuns pe mainile lui Hajek in faza termninala. Thomson a dat dovada de umanitate si i-a oferit lui Hajek si sotia acestuia, o parte din casa sa. Hajek... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro