Povestea Luxemburg Leaks, fratele vitreg al scandalului Panama Papers

Povestea Luxemburg Leaks, fratele vitreg al scandalului Panama Papers

Astfel, printre documentele dezvaluite se numara si sute de scrisori ale fiscului din Luxemburg, care a aprobat din punct de vedere al legalitatii si conformitatii tranzactiile si schemele de optimizare fiscala operate de companii. Potrivit propunerii legislative a CE, ce va avea nevoie de aprobarea Parlamentului European si a celor 28 de state membre, companiile cu venituri de peste 750 milioane de euro vor raporta rezultatele, precum cifra de afaceri si profitul brut, separat pe fiecare tara, nu la nivelul Uniunii. (Viorica Marin) Romania, in scandalul Panama O ancheta jurnalistica efectuata in comun de 107 institutii media, care au reusit sa intre in posesia unor documente din arhivele secrete ale unei societati panameze de consultanta, documente denumite acum generic "Documentele Panama", a relevat ca sefi de stat si alti politicieni de rang inalt din toata lumea, oameni de afaceri, celebritati, sportivi, dar si retele criminale, se numara printre beneficiarii a peste 214.000 de societati offshore inregistrate in 21 de paradisuri fiscale.

acum 52 luni (13 Apr 2016)

Scurgerile masive de documente care apartin firmei panameze Mossack Fonseca au aratat cum isi ascund averile de ochii indiscreti ai fiscului unii dintre cei mai bogati oameni ai planetei. Scandalul Luxemburg Leaks, asa cum a fost denumit, a relevat acorduri fiscale secrete intre Luxemburg si 340 de multinationale, printre care Apple, Amazon, Ikea, Pepsi sau Axa, pentru ca acestea sa-si reduca la minimum impozitele.

Documentele au fost obtinute de Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatie (ICIJ), la ancheta participand si RISE Project. Acordurile fiscale, incheiate intre 2002 si 2010, au insemnat miliarde de euro de incasari pierdute pentru statele unde aceste companii isi desfasoara afacerile si obtin profiturile. Cum si-au pus la adapost averile

Documentele de "tax ruling" obtinute de jurnalisti au fost intocmite, in perioada 2002 - 2010, de Price Waterhouse Coopers (PWC), una dintre cele mai mari companii de consultanta si audit din lume, care le-a redactat si a negociat termenii cu administratia luxemburgheza.

Practica asa-numita "tax ruling", care este legala, permite unei companii sa solicite administratiei fiscale a unei tari informatii despre cum va fi tratata din punct de vedere fiscal daca are activitate in tara respectiva. Astfel, printre documentele dezvaluite se numara si sute de scrisori ale fiscului din Luxemburg, care a aprobat din punct de vedere al legalitatii si conformitatii tranzactiile si schemele de optimizare fiscala operate de companii.

Consiliate de PWC, grupurile implicate, printre care Apple, Amazon, Verizon, AIG, Heinz, Pepsi sau Ikea, au reusit astfel sa ramana in conturi cu miliarde de euro anual datorita crearii unei filiale, a unui holding sau a mutarii unui sediu social pe teritoriul Marelui Ducat. In unele cazuri, companiile s-au bucurat de taxe chiar mai mici de 1% pe profiturile trecute prin Luxemburg. Filiera romaneasca

Documentele secrete arata ca si firme ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro