Povestea lui Sid, spaima traficantilor de tigari la Portile de Fier I. "Un caine antrenat sa depisteze tigari nu da gres"

Povestea lui Sid, spaima traficantilor de tigari la Portile de Fier I.

Experimentatul vames de la Portile de Fier I Florin Motataianu desfiinteaza cel mai popular mit in randul contrabandistilor, si anume ca tigarile ascunse in spatii ermetice nu sunt depistate de caini: "Contrabandistii incearca sa faca spatii ermetice, cred ca ar fi o metoda sa pacaleasca cainele, numai ca este foarte greu sa faci ceva cu adevarat ermetic, incat cainele sa nu simta, mai ales la masini". "Era schimbul de tura, in jurul orei 19.10, ma plimbam cu Sid pe pista, urmaream reactiile turistilor, incercam sa gasesc o masina pe care sa o controlez, stiind ca intervalul orar este destul de critic si se incearca de catre contrabandisti trecerea cu tigari.

acum 43 luni (21 Jan 2017)

Multi traficanti au "cazut" in punctul de frontiera Portile de Fier I datorita botului lung cu miros fin al lui Sid. Cu multa rabdare si munca, Sid a fost invatat de inspectorul vamal Florin Motataianu sa adulmece de la distanta mirosul tutunului.

Dupa un an de specializare in Franta, Sid si-a inceput activitatea in cel mai important punct vamal din Mehedinti in anul 2009, alaturi de Florin Motataianu, dar ori de cate ori este nevoie de ajutorul lui, pleaca in misiuni in intreaga tara. La Portile de Fier I, Sid este insa vedeta punctului vamal fiindca prezenta lui face sa inghete sangele contrabandistilor de tigari.

"Este un instrument de temut pentru ca a gasit cam tot ceea ce ei au putut imagina ca si modalitati de ascundere. In afara de cei care se ocupa cu traficul de tigari, restul cetatenilor care trec prin punct il iubesc, este un caine obisnuit sa lucreze cu oamenii, este afectuos", spune vamesul. IN CINCI MINUTE DESCOPERA PRADA

Pare greu de crezut si totusi ceea ce poate sa faca Sid cu nasul lui fin niciun aparat, oricat de performant ar fi, nu poate sa realizeze. Sid are acest atu, aceasta capacitate de a detecta tot felul de mirosuri foarte usor si foarte repede: "Un control cu un caine la o masina mica dureaza maximum cinci minute. In mod normal, daca am utiliza aparatura din dotare, timpul de control ar fi mult mai indelungat, hai sa zicem 30 de minute, poate chiar o ora pentru a verifica cu aparatul tot ceea ce cainele verifica cu nasul in cinci minute. Sid reprezinta un mare avantaj, pentru ca volumul autovehiculelor pe care trebuie sa le verificam este destul de mare".

Experimentatul vames de la Portile de Fier I Florin Motataianu desfiinteaza cel mai popular mit in randul contrabandistilor, si anume ca tigarile ascunse in spatii ermetice nu sunt depistate de caini: "Contrabandistii incearca sa faca spatii ermetice, cred ca ar fi o metoda sa pacaleasc... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro