Povestea lui Pazvante Chioru', singurul pasa din istorie care s-a impotrivit Imperiului Otoman

Povestea lui Pazvante Chioru', singurul pasa din istorie care s-a impotrivit Imperiului Otoman

Un personaj de legenda "Pazvante Chioru' ", pe numele sau real Osman Pazvantoglu a fost un soldat otoman, devenit pasa al unei provincii turcesti din zona Vidin, Bulgaria de astazi. Intre Osman si insusi Iancu Jianu a avut loc o confruntare, in care pasa razvratit al Vidinului si-a pierdut un ochi, de aici nascandu-se expresia pe care o cunoastem astazi de: " de pe vremea lui Pazvante Chioru'".

acum 67 luni (12 Mar 2015)

Un personaj de legenda

"Pazvante Chioru' ", pe numele sau real Osman Pazvantoglu a fost un soldat otoman, devenit pasa al unei provincii turcesti din zona Vidin, Bulgaria de astazi.

O legenda locala spune ca el ar fi in realitate copilul unor romani de pe Valea Timocului, care au renuntat la religia crestina devenind musulmani, pentru ca Inalta Poarta sa-i scuteasca de plata taxelor si impozite.

Dupa moartea parintilor, "Pazvante" ramane in grija bunicului de la care desluseste tainele armelor si invata sa devina camatar.

Prin interventiile bunicului sau el scapa de pedeapsa cu moartea si este intemnitat intr-o inchisoare din Sofia.

Si-a facut propriul pasalac

Aprecierea de care se bucura la curtea domnitorului muntean il determina pe Osman Pazvantoglu sa-si faca propria armata si sa se intoarca impotriva Inaltei Porti.

Pazvangii lui Osman Pazvantoglu

Osman il infrunta pe sultanul Selim al III-lea si-l invinge intr-o batalie purtata aproape de Vidin. Victorios, "Pazvante" se autoproclama pasa de Vidin, intemeindu-si propriul pasalac care functiona dupa alte reguli si ordini fata de toate provinciilor aflate sub jurisdictia Imperiului Otoman.

Sultanul Selim al III-lea

Infrant de haiducii din Tara Romaneasca

In ciuda apropierii de domnitorii munteni, pasa Pazvante nu a ezitat vreo clipa sa atace Tara Romaneasca. El a dus numeroase campanii prin care a jefuit si a semanat groaza in teritoriile romanesti de la sud de Dunare.

Din intreg orasul au mai ramas neatinse de furia pazvangiilor doar 700 de case si 300 de oameni. In replica la acest atac, intre trupele lui Osman Pazvantoglu si haiducii romani condusi de Iancu Jianu a avut loc o batalie crancena, in urma careia haiducii au iesit invingatori.

Intre Osman si insusi Iancu Jianu a ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro