Povestea lui Paul Limberea, studentul care a murit in urma batailor crunte ale tortionarilor de la Inchisoarea Pitesti

Povestea lui Paul Limberea, studentul care a murit in urma batailor crunte ale tortionarilor de la Inchisoarea Pitesti

Nascut la 23 octombrie 1924 la Pitesti, Paul Limberea a fost arestat la 2 august 1948 pentru activitate in grupul legionar de la Facultatea de Stiinte din Bucuresti, condus de Alexandru Carciumaru. Conform memorialistului Costin Merisca, a facut parte dintre cei izolati in iunie 1949 in celulele de la etajul II, alaturi de nume importante cum ar fi Constantin Oprisan, Dragos Hoinic sau Octavian Voinea, ceea ce arata iar ca Securitatea il banuia de o implicare mult mai adanca in activitatea anticomunista. Astfel, Stefan Davidescu sustine ca Limberea a fost una dintre victimele preferate ale lui Gheorghe Rosca, din cauza originii sale sociale, si ca a fost batut mai des si mai intens decat alti detinuti pentru ca nu avea in celula colegi de lot cu care sa fie confruntat.

acum 46 luni (15 Sep 2016)

Nascut la 23 octombrie 1924 la Pitesti, Paul Limberea a fost arestat la 2 august 1948 pentru activitate in grupul legionar de la Facultatea de Stiinte din Bucuresti, condus de Alexandru Carciumaru. Din putinele informatii adunate de ancheta Securitatii rezulta ca implicarea sa a fost minima si s-a redus la participarea la una sau doua intalniri ale catorva membri ai grupului (Gheorghe Bagu, Stefan Ispas, Victor Toma, Laurentiu Andronic, Alexandru Carciumaru), in timpul carora unii dintre cei prezenti s-ar fi pronuntat impotriva regimului. Singura declaratie a lui Limberea arata ca Stefan Ispas este persoana care l-a atras la aceste intalniri, dar fara sa ii spuna ca vor mai veni si altii sau ce se va discuta acolo. Interogatoriile consemneaza ca pe o acuzatie inclusiv faptul ca la una dintre intalniri Carciumaru a rostit o rugaciune.

Una dintre victimele preferate ale tortionarului Gheorghe Rosca

Paul Limberea a fost condamnat la 3 ani temnita grea. Dupa o perioada petrecuta in inchisoarea de tranzit Jilava, Paul Limberea a fost transferat la Pitesti pe 2 martie 1949, alaturi de alti 66 de detinuti. Conform memorialistului Costin Merisca, a facut parte dintre cei izolati in iunie 1949 in celulele de la etajul II, alaturi de nume importante cum ar fi Constantin Oprisan, Dragos Hoinic sau Octavian Voinea, ceea ce arata iar ca Securitatea il banuia de o implicare mult mai adanca in activitatea anticomunista. Din acest moment informatiile despre el lipsesc, dar este de presupus ca nu a cunoscut violentele mai devreme de luna decembrie 1950, atunci cand ele au pornit si la sectia temnita grea, in care era retinut. Mai concret, Limberea a fost torturat la camera numarul 3 a acestei sectii alaturi de colegii de lot Ion Fuica, Constantin Paragina si altii. Conform altor informatii, a fost torturat la camera 3 - biserica alaturi de alte victime. Astfel, Stefan Davidescu sustine ca Limberea a fost una dintre victimele ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro