Povestea lui Mos Nicolae, cel care ne umple ghetutele cu daruri. Traditii populare de 6 decembrie

Povestea lui Mos Nicolae, cel care ne umple ghetutele cu daruri. Traditii populare de 6 decembrie

Traditia isi are originea in povestea personajului legendar si mitic, care a existat cu adevarat in persoana episcopului din Myra-Lichia (pe meleagurile Turciei de astazi), persoana cu credinta netarmurita in Dumnezeu, care a trait in secolul al IV-lea. Deranjat de aceasta afirmatie, Sfantul Nicolae i-a dat o palma ereticului, de unde s-a impamantenit obiceiul ca cei obraznici sa primeasca o nuielusa de la Mos Nicolae. De ce sunt interzise alimentele de culoare rosie pe 29 august Ilie, sfantul care aduce ploaia si trasneste demonii FOTO Superstitii si semnificatii de Sanziene.

acum 117 luni (5 Dec 2014)

Traditia isi are originea in povestea personajului legendar si mitic, care a existat cu adevarat in persoana episcopului din Myra-Lichia (pe meleagurile Turciei de astazi), persoana cu credinta netarmurita in Dumnezeu, care a trait in secolul al IV-lea.

Conform crestinortodox.ro, in anul 325, Sfantul Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, eveniment in cadrul caruia Arie, un preot din Alexandria, a sustinut ca Iisus Hristos nu este de aceeasi natura cu Dumnezeu Tatal. Deranjat de aceasta afirmatie, Sfantul Nicolae i-a dat o palma ereticului, de unde s-a impamantenit obiceiul ca cei obraznici sa primeasca o nuielusa de la Mos Nicolae. De aceea, el le-a facut multe daruri saracilor, i-a linistit pe cei intristati si i-a vindecat pe bolnavi.

Lui Nicolae de Myra ii sunt atribuite numeroase fapte bune, dar si miracole, numele sau traducandu-se prin "biruitor de popor".

Pedagogia morala a daruirii

Fiind bun si darnic, dupa mutarea sa la cele vesnice, a ajutat in chip minunat saracii, printre care si un tata cu doua fete pe care, din cauza saraciei, voia sa le trimita sa se prostitueze, spune parintele Eugen Tanasescu, blogger Adevarul. De aici este obiceiul ca darurile de Mos Nicolae sa fie puse in ghetute.

Rasplata binelui

"Mi-as dori foarte mult ca parintii sa poata transmite copiilor, odata cu darul Mosului Nicolae si lectia morala pe care acesta ne-o transmite. Darul nu trebuie sa fie unul exclusivist si egoist, acaparat de interese si mercantilism, ci trebuie sa devina expresia libertatii practicate in comuniune. Prin darul facut nu urmarim satisfacerea unor placeri de moment ale copilului, caci vom hrani robia placerilor, ci incercam o lectie de viata: Daruind, vei dobandi".

De aceea, unii chiar au dificultati in a alege un dar, pentru ca nu stiu ce sa transmita prin el. Prefera sa scap... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro