Povestea lui Mohamed "Vindecatorul", printul algerian ajuns prizonier intr-un lagar german din Baragan
In anul 1917, germanii au construit in Romania patru lagare de munca, unde au fost internati prizonierii de razboi, adusi de pe fronturile din Vest. Prizonierul de vita nobila Printre cei peste 3000 de prizonieri capturati de nemti in Primul Razboi Mondial si internati in lagarele de munca de la Slobozia s-a numarat si algerianul Gherainia Mohamed. Imaginea prizonierilor din lagarul german de la Slobozia FOTO: Institutul Frobenius Intamplarea care i-a curmat viata Amanunte despre viata printului algerian sunt redate si de urmasii marelui general roman Ion Dragalina, ucis in timpul bataliilor de pe Valea Jiului, in toamna anului 1916.
In anul 1917, germanii au construit in Romania patru lagare de munca, unde au fost internati prizonierii de razboi, adusi de pe fronturile din Vest. Doua dintre aceste inchisori de munca fortata au fost ridicate in Baragan, la Slobozia si Marculesti, pe domeniile boierului Dumitru Seceleanu. Existenta acestor lagare a fost studiata de profesorul de istorie Vitalie Buzu, din Slobozia, si descoperita dintr-o intamplare. "Au venit la Slobozia, un arheolog german si unul de la Braila care incercau, cu ajutorul unor fotografii ce datau din timpul Primului Razboi Mondial , sa identifice zonele unde s-au aflat lagarele. Prizonierul de vita nobila Printre cei peste 3000 de prizonieri capturati de nemti in Primul Razboi Mondial si internati in lagarele de munca de la Slobozia s-a numarat si algerianul Gherainia Mohamed. Acesta nu era un simplu soldat, ci unul de vita nobila, fiind considerat un patrician din Algeria. S-a nascut pe 5 iulie 1891 in Algeria, iar inainte de razboi obtine o bursa de studiu in domeniul medicinii la Paris. tiralior - infanterist insarcinat cu misiuni de cercetare) si trimis in misiuni pe frontul de Vest. In 1917, acesta cade prizonier in mainile soldatilor nemti si este trimis la munca silnica in lagarul de la Slobozia. Imagini ale prinzonierilor din lagarele din Baragan FOTO: Institutul Frobenius "Vindecatorul" din Algeria Conditiile in lagarele de munca din Baragan au fost destul de delicate, mai ales din cauza conditiilor meteorologice. Datorita profesiei sale, prizonierul de vita nobila din Algeria este numit un fel de medic pentru toti ceilalti colegi de lagar. Profesorul Vitalie Buzu descrie cuvintele pe care printul Gherainia Mohamed le-a relatat cu privire la conditiile din lagarul de munca unde a fost internat: "cu trupurile chinuite de foame, neputand suferi gerul taios al iernii, ei se topeau unul cate unul, cazand din picioare in zapada".
Imaginea prizonierilor din lagarul german de la Slobozia FOTO: Institutul Frobenius Intampla... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro