Povestea lui Jean Moscopol, marele trubadur care s-a opus comunismului. In ce context l-a facut "bou" pe Petru Groza

Povestea lui Jean Moscopol, marele trubadur care s-a opus comunismului. In ce context l-a facut

La intoarcerea in tara s-a inscris la Conservatorul Lyra, la clasa de Canto si s-a angajat ca functionar la Braila. "Ce frumoasa este viata/ Cand joci tenis dimineata Iar la pranz te deranjezi/ Sa-ti dea rusii sa semnezi Ce bine-i sa-ti zica tie/ Doctor in chinezarie Si in prezidiul cel nou/ Petre Groza in loc de bou Ce frumoasa este viata/ Cand te plimba ca paiata Rusii pe la Moscova/ Si pe la Varsovia" (Petru Groza, sluga) Fuga din tara Realizand ca nu va avea viata buna sub regimul comunist, Moscopol a fugit din tara in 1947 , ajutat de actrita Elvira Popescu, stabilita la Paris.

acum 55 luni (22 Sep 2016)

In anii '30, numele interpretului a fost la fel de cunoscut precum cel al lui Cristian Vasile sau Zavaidoc. Timpul si regimul comunist l-au sortit uitarii si, desi astazi melodiile sale sunt in continuare cunoscute, numele de Jean Moscopol nu spune mai nimic romanilor. Jean Moscopol, pe numele sau real Ioan Moscu, s-a nascut in 1903 la Braila, intr-o familie de greci. A facut liceul la Galati, la Liceul Pelarinos, iar pe parcursul studiilor liceale a invatat cinci limbi straine.

Dupa liceu a vrut sa urmeze o cariera tehnica si s-a inscris la Universitatea Politehnica din Bucuresti. Nu s-a despartit insa de muzica si a inceput sa cante, in capitala, la un restaurant. Angajat la Intreprinderea Optica "Lares", a fost trimis de sefi la specializare la Berlin. Ajuns in Germania, Jean Moscopol si-a urmat visul si s-a inscris la Conservator.

La intoarcerea in tara s-a inscris la Conservatorul Lyra, la clasa de Canto si s-a angajat ca functionar la Braila. In 1924 s-a mutat la Bucuresti si s-a angajat functionar la banca. S-a reinscris la Facultate, la Sectia de Aeronautica. Cum muzica a ramas in continuare marea sa pasiune si-a facut o mica trupa cu care a inceput sa participe la concursurile organizate de Institutul Electronic si Radiofonic. A ajuns sa cante in celebrul bar bucurestean Zissu, care functiona pe Calea Serban Voda, si odata cu intrarea in lumea artistica a primit si noul nume de scena: Jean Moscopol. Popularitatea sa a crescut intr-un an atat de tare incat se spune ca cei care calcau prin barul Zissu o faceau special pentru a-l asculta.

In 1929, cand reprezentanul unei casei de discuri din Londra l-a auzit cantand la Zissu i-a propus sa-si inregistreze muzica. Primele discuri le-a facut la Viena si vocea sa s-a facut auzita in intreaga tara. La revenirea in tara si-a facut debutul si pe posturile de radio. La Berlin, acolo unde si-a inregistrat discurile i s-a propus sa ramana definitiv in Germania, dar a preferat sa revina in ta... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro