Povestea lui Iovan Iorgovan, voinicul "brat de buzdugan" din cea mai tulburatoare balada de pe Valea Cernei

Povestea lui Iovan Iorgovan, voinicul

Dar a mai ramas Un Roman viteaz: Iovan Iorgovan, Brat de buzdugan In folclor, Iovan Iorgovan a fost si un haiduc vestit, si un vanator iscusit, care a trait, probabil, inainte de secolul al XVIII-lea, cel mai probabil in a doua jumatate a secolului al XVII-lea. Autorii comenteaza, de asemenea, simbolurile acestei unice creatii folclorice: padurea - simbol al lumii imaginare, fetele - simbol al gintei latine, somnul - simbol al uitarii, al pierderii identitatii, cucul - simbol al indiferentei, sarpele - simbol al opresiunii, musca golumbaca - simbol al perpetuarii si multiplicarii raului, darurile - mreana si fuiorul de aur etc.

acum 88 luni (26 Mar 2015)

Pe Valea Cernei, s-a nascut o tulburatoare balada populara, brodata pe stravechea legenda a voinicului Iovan Iorgovan.

Dar a mai ramas

Un Roman viteaz:

Iovan Iorgovan,

Brat de buzdugan

In folclor, Iovan Iorgovan a fost si un haiduc vestit, si un vanator iscusit, care a trait, probabil, inainte de secolul al XVIII-lea, cel mai probabil in a doua jumatate a secolului al XVII-lea. Aproape toate pesterile importante din zona Muntilor Mehedinti si culoarul montan al Cernei, in special in jurul localitatilor Orsova, Baia de Arama, Baile Herculane si Tismana, apar in folclorul local ca locuri de refugiu ale acestuia.

In volumul "Iorgovan - mit, legenda, balada" (Casa Editoriala Cuget, Simtire si Credinta, Bucuresti, 1995), scris de Enache Nedela si Mihai Floarea, sunt adunate 43 de variante ale baladei populare dedicate acestui erou mitic purtand nume de floare primavaratica ("Iorgovan" este inrudit cu persanul "erguan" - liliac, care la randul sau a avut ca etimon nostratic *orgo-, *ergo-). Autorii comenteaza, de asemenea, simbolurile acestei unice creatii folclorice: padurea - simbol al lumii imaginare, fetele - simbol al gintei latine, somnul - simbol al uitarii, al pierderii identitatii, cucul - simbol al indiferentei, sarpele - simbol al opresiunii, musca golumbaca - simbol al perpetuarii si multiplicarii raului, darurile - mreana si fuiorul de aur etc. Popoviciu ( "Baile lui Ercule sau scaldele de la Meedia", Editura Albina, 1872) are la baza o veche poveste populara pastrata de la stramosi, conform careia, pe vremea razboaielor dintre daci si romani, s-a pripasit pe Valea Cernei un sarpe, care, avand obiceiul sa se scalde in apele termale, a devenit treptat urias, transformandu-se intr-un balaur. Inspaimantati de cumplita dihanie, oamenii locului incercau mereu sa o imbuneze, aducandu-i de mancare in fiecare zi cateva oi si un bou:

"Intr-una din zile, ratacindu-se ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro