Povestea lui Baba Novac, haiducul care l-a sprijinit pe Mihai Viteazul in conflictele cu turcii. De ce l-a tradat insa in favoarea generalului Gheorghe Basta

Povestea lui Baba Novac, haiducul care l-a sprijinit pe Mihai Viteazul in conflictele cu turcii. De ce l-a tradat insa in favoarea generalului Gheorghe Basta

Din aceasta cauza el neindraznind sa se intoarca pe acelasi drum, si fiind si un bun calauz, si-a condus toata oastea pe muntele Barkoncza, care era dincolo de Vrata, aproape de muntele Novac , ajungand aproape de Sofia. "A venit la mine unul cu numele Baba Novac, cu aproximativ 100 de calareti si 600 de pedestrasi, pe care i-am primit indata in serviciu si i-am trimis in partile Lipovei", ii transmitea generalul Basta imparatului Rudolf la data de 17 decembrie 1600.

acum 37 luni (10 Sep 2017)

Baba Novac (1530 - 1601) a fost un haiduc mercenar sarb ce a luptat impotriva turcilor, fiind unul dintre oamenii de incredere ai lui Mihai Viteazul.

Dupa ce a fost eliberat, acesta a inceput sa lupte impotriva turcilor, devenind capitanul haiducilor din armata voievodului Mihai Viteazul, conducand undeva la peste 5.000 de mercenari. Baba Novac a ajuns sub conducerea domnitorului muntean la scurt timp dupa batalia de la Calugareni. Imediat dupa aceasta lupta haiducul sarb a fost trimis de Mihai Viteazul sa haituiasca armata condusa de Hasan Pasa, reusind sa produca pagube destul de insemnate.

"Baba Novac cu inca sapte sute langa sine a ars castelul Vrata, la o departare de doua zile de drum de la Dunare. In aceasta vreme turcii s-au strans dincoace de Dunare ca sa-i inchida calea. Din aceasta cauza el neindraznind sa se intoarca pe acelasi drum, si fiind si un bun calauz, si-a condus toata oastea pe muntele Barkoncza, care era dincolo de Vrata, aproape de muntele Novac , ajungand aproape de Sofia. De aici s-a intors dupa mari ocoliri ajungand la Dunare mai jos de Orsova, nu departe de Vidin. In schimb el a luat un numar insemnat de prizonieri si cirezi de vite. De atunci a fost in mare cinste la Mihai Voda", a aratat cronicarul Stefan Szamoskozy.

Baba Novac a fost alaturi de Mihai Viteazul in luptele duse pentru prima unire a tarilor romane, el fiind cel care l-a alungat pe Ieremia Movila de pe tronul Moldovei. Acesta il tradeaza in cele din urma pe voievodul muntean, alaturandu-se trupelor conduse de generalul Gheorghe Basta.

"A venit la mine unul cu numele Baba Novac, cu aproximativ 100 de calareti si 600 de pedestrasi, pe care i-am primit indata in serviciu si i-am trimis in partile Lipovei", ii transmitea generalul Basta imparatului Rudolf la data de 17 decembrie 1600.

Baba Novac este arestat din ordinul nobilului transilvanean Stefan Csaky, c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro