Povestea lui Aurelian Pana: pionier al agriculturii moderne romanesti, torturat pana la moarte in temnitele comuniste

Povestea lui Aurelian Pana: pionier al agriculturii moderne romanesti, torturat pana la moarte in temnitele comuniste

Aici se afla conacul familiei Pana, pe langa care functiona o vasta exploatatie agricola, unde se practica o agricultura la standardele secolului XX, fapt demonstrat si de marturiile din presa vremii, aparute cu ocazia unei vizite la care au participat peste 50 de inalti demnitari si specialisti, interesati de inovatiile tehnice implementate de Aurelian Pana pe mosia sa de la Fratilesti: "Conacul propriu zis -de dincolo de gospodaria familiei proprietarului- este impartit in doua: in dreapta inventarul mort (ateliere, remize, masini si instrumente), iar in stanga inventarul viu (cu grajdurile pentru boi si vacile de lapte, tarcuri pentru vitei, grajduri pentru cai;

acum 60 luni (30 Nov 2015)

> Ca "rasplata" pentru prodigioasa sa activitate, ce a constat in implementarea agriculturii mecanizate intr-o tara ce iesea timid din feudalism, acesta a sfarsit prin a fi torturat in penitenciarele de la Jilava, Pitesti si Gherla... Autorul articolului este profesorul de istorie Marius Boitan, actualmente director al scolii generale din localitatea Suditi, locul in care Aurelian Pana si-a trait cea mai mare parte din viata, care isi incepe expunerea in felul urmator: Lucrarea de fata este o tema de istorie locala dar si nationala.

Ironia sortii a facut ca planta de soia, adusa de Aurelian Pana in Romania in urma numeroaselor sale calatorii in strainatate, sa reprezinte un substitut alimentar in timpul crizei economice a regimului comunist din anii '80. Introducerea acestei plante a fost unul dintre capetele de acuzare pentru care a fost condamnat la inchisoare de catre comunisti in anul 1949.

Absolvent al prestigioasei institutii de invatamant Sorbona din Paris in anul 1904, unde a obtinut licente in botanica, zooologie si geologie, Aurelian Pana si-a dedicat intreaga cariera ridicarii nivelului agriculturii romanesti la standardele vremurilor. Membru al Societatii de Stiinte din anul 1905, acesta a ocupat functii importante, cum ar fi: presedinte al Academiei de Agricultura, membru in Consiliului Permanent al Agriculturii din 1939, secretar de stat, iar apoi Ministru al Agriculturii in guvernul maresalului Ion Antonescu, demnitate publica pentru care a refuzat sa primeasca vreun salariu, dupa cum ne releva profesorul Marius Boitan: "sumele care i s-ar fi cuvenit fiind donate ca ajutoare pentru functionarii ministerului".

A intreprins mai multe calatorii de documentare si perfectionare in strainatate, printre care a fost cea din SUA, in anul 1934, realizata in scopul studierii culturii de porumb. Aici se afla conacul familiei Pana, pe langa care functiona o vasta exploatatie agricola, unde se practica o agricultura la standardele s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro