Povestea "ingerului pazitor" al copiilor volohi. Cine este calugarul care i-a scos din saracia satului din Ucraina pentru a le arata frumusetea Romaniei

Povestea

Volohii au fost insa marginalizati de-a lungul timpului, cei mai multi fiind multumiti sa traiasca de pe urma ajutoarelor sociale oferite de statul ucrainian, pentru numarul mare de copii pe care ii au. Primeste zilnic mesaje de la ei in care acestia ii spun cat de impresionati au fost de Romania si de modul in care au fost primiti de romani. Schitul ridicat la poalele cetatilor dacice Schitul "Sfintii Romani", unde vietuiesc patru calugarite si duhovnicul Eftimie Mitra se afla la cativa kilometri de Sarmizegetusa Regia, inconjurat de munti si de padure, intr-o vale traversata de izvoare, numita de localnici Valea Rea.

acum 82 luni (8 Aug 2017)

In ultimele luni, duhovnicul din asezarea in care vietuiesc patru maicute s-a dedicat ajutarii unei comunitati de volohi din Ucraina. Din aprilie ieromonahul Eftimie a facut mai multe drumuri in satul ucrainean Poroscovo, la marginea caruia traiesc peste 2.000 de volohi, familii sarace ale caror membri vorbesc o limba romana arhaica.

La inceputul anilor 1990 s-a aflat pentru prima data, din intamplare, de existenta volohilor. Volohii au fost insa marginalizati de-a lungul timpului, cei mai multi fiind multumiti sa traiasca de pe urma ajutoarelor sociale oferite de statul ucrainian, pentru numarul mare de copii pe care ii au. Putini au fost motivati de familiile lor sa urmeze institutii de invatamant superior, iar cei mai multi dintre copii nu stiu sa citeasca si sa scrie. Dupa cateva vizite facute comunitatii de volohi, Eftimie Mitra a decis sa le imbunatateasca situatia stiind ca volohii sunt la origine romani. S-a trezit inconjurat de zeci de copii desculti si neingrijiti pe ulitele satului Poroscovo, abia asteptand sa primeasca darurile stranse din donatiile romanilor. Am constatat ca legatura cu tara strabunilor lor i-ar ajuta sa isi cunoasca identitatea, sa iasa din izolarea in care sunt in prezent, dar mai ales sa le deschida noi orizonturi in viata. Astfel m-am gandit sa fac cu ei un pelerinaj prin tara, prilej cu care sa vada cere este adevarata istorie a poporului roman, implicit si a comunitatii volohe", spune Eftimie Mitra. Cu mai multe greutati intimpinate, calugarul si cativa colaboratori ai sai au reusit sa isi implineasca visul.

Turul istoric al Romaniei Adusi in Romania, copiii au vizitat in primele zile Cetatea de scaun a lui Stefan cel Mare si mormantul voievodului de la Manastirea Putna, dar si chilia lui Daniil Sihastrul. Au fost plimbati cu vaporasul pe lacul de la Bicaz, au traversat Cheile Bicazului si s-au indreptat spre Manastirea Floresti din Cluj. Ultimele zile de pelerinaj le-au petrecut in Hunedoara, unde au vazut... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro