Povestea grandioaselor conace nobiliare din Bistrita. Comuna impartita de trei familii nobiliare maghiare prodigioase

Povestea grandioaselor conace nobiliare din Bistrita. Comuna impartita de trei familii nobiliare maghiare prodigioase

Potrivit fostului profesor de Limba Romana Szasz Stefan, care a si dedicat numeroase lucrari tinuturilor in care s-a nascut si a profesat mai bine de 50 de ani, familia Hye s-a bucurat de aprecierea satenilor din Ilisua, datorita generozitatii de care a dat dovada. Pasiunea pentru arheologie era o trasatura de familie, tatal Zsofiei, Joszef Torma, care desi a activat ca politician, fiind membru al Adunarii in Transilvania si apoi al Parlamentului din Budapesta, a fost cel care a intreprins primele sapaturi si cercetari in zona castrului roman de la Ilisua, unde s-a gasit numarul cel mai mare de monede din intreg Imperiul Roman.

acum 103 luni (19 Apr 2016)

De-a lungul timpului, comuna Uriu, situata la doi pasi de Beclean, a fost impartita intre mai multe familii de nobili maghiari. Unii au venit din tinutul secuiesc, primind aici pamant dupa ce parintii lor au servit Imperiul Austro-Ungar ca soldati, in timp ce altii au mostenit si sporit averea stramosilor lor. In memoria colectiva a ramas chiar ultimul mostenitor Hye Jeno, care s-a stins acasa la bucatareasa sa, careia i-a si lasat printr-un testament intreaga avere. Potrivit fostului profesor de Limba Romana Szasz Stefan, care a si dedicat numeroase lucrari tinuturilor in care s-a nascut si a profesat mai bine de 50 de ani, familia Hye s-a bucurat de aprecierea satenilor din Ilisua, datorita generozitatii de care a dat dovada. Satenii mergeau pe jos mai bine de 10 kilometri din Ilisua si pana la Dej la targ si mereu ii duceau si lui cate ceva", explica profesorul. Practic, satenii il recompensau pe batran dupa ce cu cativa ani inainte sa fie mutat fortat la Dej, intr-un an cu seceta mare, le-a daruit localnicilor cate un sac cu orzoaica, cereale care i-au ajutat sa nu moara de foame. De asemenea, nobilul a participat la toate nuntile taranesti din satul pe care-l pastorea, fiind apreciat pentru darurile consistente pe care le lasa mirilor. Cand a ramas vaduva, femeia l-a luat pe batran si l-a dus la casa ei si l-a ingrijit pana ce s-a stins.

Conacul familiei Hye a fost lasat in paragina de mostenitorii bucataresei, care l-au retrocedat (Foto: Bianca Sara)

Ilona de Betegh a trait din mila locuitorilor din Uriu In centrul comunei Uriu se mai inalta falnic un alt conac. Dupa cel De-al Doilea Razboi Mondial, aceasta a avut parte de acelasi tratament ca si mostenitorul familiei Hye, fiind mutata fortat cu domiciliul.

Acesta este conacul contesei Ilona, care si-a vazut sfarsitul intr-o saracie lucie (Foto: Bianca Sara) Ramasa singura si neputincioasa, cu un fiu mort inca din tinerete, Ilona a avut ocazia sa locuiasca in continuare in Uriu, insa intr-o... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro