Povestea galateanului care a avut curajul sa se ridice impotriva dictaturii regelui Carol al II-lea. Era cunoscut drept un mare economist al lumii

Povestea galateanului care a avut curajul sa se ridice impotriva dictaturii regelui Carol al II-lea. Era cunoscut drept un mare economist al lumii

Va mai recomandam si: Povestea lui Joseph Boyle, canadianul legendar care a sedus-o pe Regina Maria si a salvat Galatiul de furia bolsevicilor Crezul Verei Atkins, spionul din spatele celebrului James Bond: "M-am nascut in Romania si a fost un accident al istoriei" Istoria zbuciumata a celui mai controversat proiect de acum 100 de ani: aeroportul de pe care au zburat primele avioane de pasageri din tara noastra

acum 102 luni (26 Mar 2016)

Nascut la Galati, pe 14 decembrie 1887, intr-o familie de comercianti instariti, Virgil Madgearu a avut parte de o educatie aleasa in Leipzig (Germania) si Londra (Anglia).

Parcursul profesional al celui mai prestigios analist al economiei nationale

In 1929, pe cand avea 42 de ani, Virgil Madgearu a devenit ministru al Agriculturii, o functie care i-a permis sa infaptuiasca Legea pentru infiintarea impozitului pe venitul global, Legea minelor si Legea cooperatiei. Tot in timpul guvernarilor national-taraniste, renumitul economist a fost numit pe rand si ministru al Industriei si Comertului, precum si ministru de Finante.

In perioada dintre cele doua razboaie mondiale, Madgearu devenise unul dintre cei mai renumiti economisti la nivel international, participand atunci la numeroase colocvii si conferinte dincolo de granitele tarii.

A condamnat fascismul si dictatura Regelui Carol al II-lea

Virgil Madgearu a fost mereu impotriva fascismului si a totalitarismului, precum si impotriva ideilor regelui Carol al II-lea care urmarea instaurarea dictaturii regale si sfarsirea regimului parlamentar.

Legionarii au profitat de moartea lui Zelea Codreanu, liderul carismatic al extremei-drepte si nationalist crestin al partidului Garda de Fier, si au comis un lung sir de asasinate, printre victime aflandu-se Nicolae Iorga si fosti demnitari ai fostului regim de "dictatura regala".

Pe 27 noiembrie 1940, curajosul economist a fost ridicat de la domiciliul sau de un comando format din sase legionari. Deoarece galateanul nu se lasa induplecat, trei dintre asasini i-au dat cuvantul de onoare de legionari ca in decurs de o ora avea sa se intoarca acasa. A fost insa dus in Padurea Snagov si impuscat de mai multe persoane care au plecat imediat ce au incetat focurile de arma.

In semne de pretuire pentru dragostea sa de tara si curajul propriilor idei, mai multe i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro