Povestea fondatorul tarafului cu care a debutat Maria Tanase la radio

Povestea fondatorul tarafului cu care a debutat Maria Tanase la radio

Ion Matache a invatat de mic lauta (vioara construita de mesteri populari), dinainte de a implini 7 ani, de la Stan Talos, din satul apropiat Valea Marului, si a desfasurat inca de foarte tanar o intensa activitate de lautar (initial si de tambalist pana in 1915) la claci, nunti, hore taranesti ori in carciumile si hanurile vremii, precocitatea sa muzicala uimindu-i pe multi.

acum 38 luni (13 Jun 2018)

Ion Matache s-a nascut pe 1 august 1905, in satul Mielcesti din comuna argeseana Merisani. Ion Matache a invatat de mic lauta (vioara construita de mesteri populari), dinainte de a implini 7 ani, de la Stan Talos, din satul apropiat Valea Marului, si a desfasurat inca de foarte tanar o intensa activitate de lautar (initial si de tambalist pana in 1915) la claci, nunti, hore taranesti ori in carciumile si hanurile vremii, precocitatea sa muzicala uimindu-i pe multi. Ion Matache a debutat la Radio Bucuresti, intr-o emisiune in direct in 1934, cu propriul taraf, format din Mia Vlascenescu (voce), Luca Codin (cobza si voce), Marin Matache (vioara si voce), Dica Matache (tambal), copilul Mitu si altii.

Trebuie precizat ca impreuna cu acompaniamentul tarafului Ion Matache a debutat si Maria Tanase la Radio la 20 februarie 1938. De altfel, Maria Tanase i-a purtat pana la sfarsitul vietii o mare apreciere lui Ion Matache. Tot in taraful sau a debutat si nepoata acestuia, Mariuca Matache (pe numele sau adevarat Aurica Ion), in fata publicului din Bucuresti in 1939.

Stilul de interpretare

Dupa cum spune profesorul de folclor Costin Popescu, "Ion Matache, desi canta "oraseneste" venea, la Bucuresti, la inregistrari in costumul popular de la el din sat, semn ca tot "Arges" canta. Numele lui Ion Matache a patronat mai multi ani un amplu spectacol-concurs de muzica populara (Concursul national al tarafurilor traditionale "Ion Matache") desfasurat in diverse localitati argesene cu bogate traditii ale violonisticii populare asa cum ar fi Contesti, Stalpeni, Poiana Lacului, Bughea, Valcele sau Costesti organizat de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Arges.

Apreciere

Ion Matache s-a stins din viata la doar 52 de ani, pe 27 august 1957 la Bucuresti. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro