Povestea Fermei Model de la Perieti. Cum a ajuns simbolul agriculturii din Baraganul interbelic CAP comunist

Povestea Fermei Model de la Perieti. Cum a ajuns simbolul agriculturii din Baraganul interbelic CAP comunist

"Ferma de la Perieti era organizata ca ferma cu circuit inchis, in care cultura diferitelor plante si legume pentru samanta, producerea plantelor-mume (semincerilor) in gradina de legume, facuta dupa asolamentul de 4 ani de tip Norfolk, era corelata cu crescatoria model de porci si vaci de rasa, care consuma toate deseurile fermei si il valorifica la maximum, procurand impreuna cu animalele de munca" se arata intr-un studiu istoric efectuat de reprezentantii Muzeului National al Agriculturii din Slobozia.

acum 74 luni (15 Jul 2016)

Ferma Model de la Perieti se infiinteaza in anul 1933, de catre Aureliu I. In anii de glorie ai domeniului, aici se organizau studii de cercetare, precum si experimente pentru diferite soiuri de legume, ferma fiind un reper important al lumii agrare a Romaniei interbelice. "Ferma de la Perieti era organizata ca ferma cu circuit inchis, in care cultura diferitelor plante si legume pentru samanta, producerea plantelor-mume (semincerilor) in gradina de legume, facuta dupa asolamentul de 4 ani de tip Norfolk, era corelata cu crescatoria model de porci si vaci de rasa, care consuma toate deseurile fermei si il valorifica la maximum, procurand impreuna cu animalele de munca" se arata intr-un studiu istoric efectuat de reprezentantii Muzeului National al Agriculturii din Slobozia.

Ferma transformata in CAP Ferma de langa Slobozia a fost confiscata de regimul comunist si transformata in Cooperativa Agricola de Productie (CAP). La momentul respectiv, ferma avea in patrimoniu zeci de utilaje agricole de ultima generatie, toate de fabricatie germana, masinarii care aveau sa fie confiscate si distruse, iar ulterior inlocuite cu unele produse in URSS. Pe langa aceste utilaje, comunistii au confiscat si peste 500 de cai, boi de prasila sau renta, porci sau oi, toate din cele mai bune rase. Mai mult decat atat, in 1949, la trei ani de la momentul confiscarii, Aureliu Popescu a fost arestat si inchis pentru trei ani, fiind acuzat de savarsirea unor crime de razboi.

Chiar daca este intr-un stadiu avansat de degradare, Ferma Model de la Perieti a fost alimentata cu bani publici. Ministerul Culturii a oferit 1,3 miliioane de lei pentru reabilitatea totala a monumentului istoric, insa in urma unui control s-a descoperit faptul ca banii au fost risipiti pe lucrari de mantuiala. Sumele au fost investite in pereti si tavane de rigips, iar cantitati importante de materiale de constructii au inceput sa dispara din incinta santierului. In 2010, Muzeul National al Agriculturii c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro