Povestea fascinanta a placilor de azulejos, simbolul Portugaliei, perindate de catre Lucian Blaga de la Lisabona pana la Bistrita

Povestea fascinanta a placilor de azulejos, simbolul Portugaliei, perindate de catre Lucian Blaga de la Lisabona pana la Bistrita

Pret de doi ani, Lucian Blaga a detinut o casa si la doi pasi de Bistrita, pe Drumul Dumitrei. (...) Acolo, pe prispa acelei case taranesti serveam paine alba cu telemea si rosii rupte chiar de mainile noastre de pe lujeri, ne invioram cu cate un pahar de vin, fie de Dumitra, fi de Vermes, Saniacob, Lechinta, Iuda sau Viisoara, apoi ne pierdeam cu sufletele printre pomii incarcati de rod, sau, tarziu, inspre seara, in purpura asfintitului, aidoma unor crai", descrie Teohar Mihadas intalnirile cu Lucian Blaga de la Bistrita.

acum 60 luni (18 May 2015)

Pret de doi ani, Lucian Blaga a detinut o casa si la doi pasi de Bistrita, pe Drumul Dumitrei. Isi cumparase aceasta casa cu gandul sa se refugieze acolo pe timp de vara.

"L-am cunoscut indeaproape, pe Dealul Dumitrei, de deasupra orasului Bistrita, unde poetul avea o casuta inconjurata de o tabla de pamant. (...) Acolo, pe prispa acelei case taranesti serveam paine alba cu telemea si rosii rupte chiar de mainile noastre de pe lujeri, ne invioram cu cate un pahar de vin, fie de Dumitra, fi de Vermes, Saniacob, Lechinta, Iuda sau Viisoara, apoi ne pierdeam cu sufletele printre pomii incarcati de rod, sau, tarziu, inspre seara, in purpura asfintitului, aidoma unor crai", descrie Teohar Mihadas intalnirile cu Lucian Blaga de la Bistrita.

125 de placi de azulejos apartinand familiei Blaga au fost gasite in depozitele muzeului bistritean

"Anul trecut am gasit in depozitele muzeului 125 de placi de azulejos, care au apartinut poetului Lucian Blaga. M-am indragostit de aceasta tara si de aceste placi denumite azulejos", explica muzeograful Elena Pleniceanu, care a si organizat o expozitie cu aceste placi.

Sederea sa in Lisabona si excursiile sale in Portugalia, cu soarele, oceanul, peisajul si natura lusitane, au constituit elemente de inspiratie pentru poetul Lucian Blaga, care a dat nastere aici ciclului de poezii "La curtile dorului". Tot acolo, poetul si mai ales sotia sa, s-a indragostit de azulejos, faianta simbol a Portugaliei, ce devenit populara la sfarsitul secolului al XVI-lea.

Practic este vorba despre faianta pictata, care infatileaza scene din mitologie, scene biblice sau chiar de vanatoare. Acest tip de faianta a devenit atat de popular, incat a ajuns sa impodobeasca biserici si chiar manastiri.

Cateva dintre placile din colectia familiei Blaga

In 1939, Lucian Blaga il cunoaste la Lisabona pe dr Ribeira, un medic care i-a cer... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro