Povestea evadatilor din lagarul siberian care au ajuns pana in India: "Fugeam de o teroare pe care doar cei ce-au cunoscut comunismul in carnea lor o pot intelege"

Geograful Francez Sylvain Tesson a refacut traseul strabatut de sapte detinuti ce au reusit sa evadeze dintr-un lagar din Siberia, acestia reusind sa fuga tocmai pana in India. Obsedati de gandul de a-si redobandi libertatea pe care lichidatorii de la Moscova le-o rapisera, inainteaza ca niste animale haituite, fara o clipa de ragaz si orientandu-se doar dupa directia cardinala australa pe care le-o indica soarele", a povestit Sylvain Tesson.

acum 70 luni (21 Apr 2018)

Geograful Francez Sylvain Tesson a refacut traseul strabatut de sapte detinuti ce au reusit sa evadeze dintr-un lagar din Siberia, acestia reusind sa fuga tocmai pana in India. Pe baza acestei expeditii, francezul a scris cartea "Axa lupului: Din Siberia pana in India pe urmele evadatilor din gulag". Francezul a vrut sa afle povestea lui Slavomir Rawicz, un ofiter polonez de 24 de ani, care a fost deportat in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial intr-un lagar din Siberia. Acesta trebuia sa ispaseasca 20 de ani de detentie, astfel ca a decis ca merita sa incerce sa evadeze. Dorinta de libertate era mult mai mare decat frica de moarte. Si cum au o imagine foarte aproximativa a geografiei Asiei Centrale, planuiesc sa ajunga in cateva saptamani la marea Bengalului, fara sa stie ca mii de kilometri ii separa de acest punct terminus. Obsedati de gandul de a-si redobandi libertatea pe care lichidatorii de la Moscova le-o rapisera, inainteaza ca niste animale haituite, fara o clipa de ragaz si orientandu-se doar dupa directia cardinala australa pe care le-o indica soarele", a povestit Sylvain Tesson.

Acestia si-a format un traseu pe care il cele din urma, doar trei din cei sapte evadati au reusit sa-l duca la capat. Ei au fost recuperati dupa un an de la evadare de armata britanica a Indiilor.

"As vrea sa va reamintesc tuturor ca eram niste evadati infometati, care fugeam de o teroare pe care doar cei care au cunoscut comunismul in carnea lor o pot intelege. Nu am stiut niciodata numele celor mai multe dintre locurile pe unde am trecut, caci nu aveam nici harti, nici cunostinte prealabile de geografie", a declarat Slavomir Rawicz.

Cei sapte evadati au parcurs undeva la 6.000 de kilometri, pe jos sau calare, mancand tot ce gaseau prin paduri si band apa din balti mlastinoase. In plus, ei au trebuit sa reziste unor temperaturi - 40 de grade Celsius, fara sa fie echipati corespunzator.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro