Povestea emotionanta a romanului care si-a cautat tatal ucis in URSS, in luptele crancene ale Vanatorilor de munte

Povestea emotionanta a romanului care si-a cautat tatal ucis in URSS, in luptele crancene ale Vanatorilor de munte

"Tatal meu, atunci in varsta de 26 de ani, a fost concentrat in luna martie a anului 1941, iar in luna mai a aceluiasi an, soldatii de la Vanatorii de Munte au fost deplasati la Piatra Neamt, unde s-a organizat o mare unitate de vanatori de munte. O calatorie in URSS Trupurile a aproape 800 de soldati romani macelariti in lupta de pe Nistru au fost culese din ape si de pe malurile Nistrului de militarii supravietuitori si de localnici, au fost puse in carute si duse pentru a fi inhumate intr-un cimitir al micii asezari de pe malul Nistrului.

acum 45 luni (10 Feb 2017)

O poveste emotionanta despre soarta militarilor romani care au luptat in cel De-al Doilea Razboi Mondial pentru eliberarea Basarabiei a fost dezvaluita de fiul unui fost vanator de munte, Adam Tudor.

Deveanul a gasit locul de veci al tatalui sau, un sergent roman pe nume Ion Tudor, in cimitirul din Ojeve, un sat de pe malul Nistrului, din raionul Cernauti, la granita dintre Ucraina si Moldova. Aici se afla locurile de veci a peste 500 de soldati romani, vanatori de munte, ucisi in luna august a anului 1941, la trecerea Nistrului. Aflase de la unchiul sau despre modul in care soldatii romani din unitatea Vanatorilor de Munte au luptat si au murit pe fronturile din URSS la inceputul anilor 1940 si a sperat ca ii va putea aduce ramasitele parintelui in tara.

"Tatal meu, atunci in varsta de 26 de ani, a fost concentrat in luna martie a anului 1941, iar in luna mai a aceluiasi an, soldatii de la Vanatorii de Munte au fost deplasati la Piatra Neamt, unde s-a organizat o mare unitate de vanatori de munte. Toti au fost ucisi in aceeasi zi, cand au primit ordin sa treaca Nistrul, iar comandantul lor nu le-a dat voie sa se retraga, desi rusii trageau in ei cu trei mitraliere de pe celalalt mal al Nistrului", a povestit Adam Tudor.

O calatorie in URSS

Trupurile a aproape 800 de soldati romani macelariti in lupta de pe Nistru au fost culese din ape si de pe malurile Nistrului de militarii supravietuitori si de localnici, au fost puse in carute si duse pentru a fi inhumate intr-un cimitir al micii asezari de pe malul Nistrului. A plecat ca turist in Uniunea Sovietica, pe un traseu aprobat de autoritati, iar la intoarcere s-a abatut din drum, cu peste 100 de kilometri, pentru a ajunge in raionul in care stia ca sunt ingropati soldatii romani. Stiam putina rusa, dupa 12 ani de studiu si, cu dictionarul la mine, am reusit sa ajung in sat. La prima casa, am intrebat un cetatean de acolo daca exista ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro