Povestea Ecaterinei Caradja, printesa supranumita "Ingerul de la Ploiesti": a salvat sute de soldati in razboi
A preluat in grija orfelinatul infiintat de mama sa, Irina Cantacuzino, si vreme de ani buni a fost mama pentru cateva mii de copii care si-au gasit casa la orfelinat. In august 1943, cand campurile petroliere de la Ploiesti au fost bombardate, Ecaterina a cazat in spitale sute de soldati si mai apoi i-a ajutat sa fuga din Romania. De aici, americanii i-au dat numele de "Ingerul de la Ploiesti". La 100 de ani de viata, Ecaterina Caradja a stat de vorba cu cel mai mare star al vremii.
Tatal a rapit-o si a dus-o in Anglia, unde a inscris-o intr-un orfelinat, sub un nume fals, pentru ca mama ei sa nu o mai gaseasca niciodata. S-a recasatorit cu printul Nicolae Ghica si a continuat sa-si caute copilul furat, insa incercarile ei au fost in zadar. Fetita a fost descoperita, intamplator, de o matusa, in 1908. Aceasta a gasit-o la o manastire franceza si a reusit sa o aduca in Romania, unde a predat-o in custodia familiei Cantacuzino. Cum mama nu mai avea, Ecaterina a fost crescuta de bunicul pe linie materna. Gheorghe Grigore Cantacuzino era prim-ministru la data la care si-a regasit nepoata furata. Printesa s-a scolit la institutii de prestigiu din Anglia si Franta. Se spune ca a fugit din calea trupelor dusmane avand la piept cele doua fete micute, dintre care una abia avea 10 zile. A reusit sa ajunga la Moscova, unde s-a angajat ca voluntar la un spital pentru bolnavi de tifos.
I-au murit cele doua fiice
S-a intors in tara, dupa razboi, si s-a dedicat actiunilor caritabile. A preluat in grija orfelinatul infiintat de mama sa, Irina Cantacuzino, si vreme de ani buni a fost mama pentru cateva mii de copii care si-au gasit casa la orfelinat. A doua fiica a murit la Viena, la numai 17 ani, din cauza unei boli nemiloase.
Ingerul de la Ploiesti
Cel de-Al Doilea Razboi Mondial a gasit-o pe printesa in Romania. A devenit un nume cunoscut la nivel international, dupa ce si-a riscat viata ajutand soldatii sa scape din calea dusmanilor. In august 1943, cand campurile petroliere de la Ploiesti au fost bombardate, Ecaterina a cazat in spitale sute de soldati si mai apoi i-a ajutat sa fuga din Romania. Pe terenurile printesei au aterizat fortat, cu parasuta, sute de piloti americani.
De aici, americanii i-au dat numele de "Ingerul de la Ploiesti". I s-a mai spus si "Mrs Blue Cross", datorita uniformei de asistenta in culorile albastru si alb, cu care era imbracata la spitalul la care ingrijea soldati. Fili,... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro