Povestea de film a lui Stefan Tomsa. A devenit voievod dupa ce l-a tradat pe Despot Voda, insa a sfarsit decapitat

Povestea de film a lui Stefan Tomsa. A devenit voievod dupa ce l-a tradat pe Despot Voda, insa a sfarsit decapitat

Despot Voda s-a refugiat in Cetatea de Scaun a Sucevei, insa dupa trei luni de asediu, fiind parasit de armata si mercenari, el i-a deschis portile lui Stefan Tomsa. "Dispot voda, daca vazu ca l-au viclenitu toti boierii si l-au parasit toti slujitorii si tara s-au radicat asupra lui si ajutoriu de unde avea nadejde, de la priietinul sau, de la Laschii, nu-i vine, asa vazandu pierirea lui sosita la capul sau, imbracatu domneste au iesit afara din cetate, mai sus de Suceava, la Areni, unde era tara adunata si sa inchina Tomsii.

acum 79 luni (28 Apr 2016)

Stefan Tomsa (august 1563 - martie 1564) a fost un domnitor atipic al Moldovei.

Gestul lui Stefan Tomsa nu a fost privit cu ochi buni de mai marii conducatori din Europa, astfel ca regele Polonie, Sigismund, a cedat rapid presiunilor venite din partea Imperiului Otoman si l-a decapitat pe hatmanul, care s-a refugiat la Liov din calea lui Alexandru Lapusneanu .

Stefan Tomsa a ajuns hatman al Moldovei intr-o perioada dificila in care tara era tot mai dependenta de Imperiul Otoman, dupa un indelung timp in care principatul a fost condus de Stefan cel Mare si Petru Rares. Instalarea pe tronul tarii a lui Despot Voda, fiul unui marinar de origine greaca, nu a fost privita cu ochi buni de boierime.

Fiind educat in Occident, imediat dupa ce l-a inlaturat de la conducerea Moldovei pe Alexandru Lapusneanu, Despot Voda a incercat sa introduca in principat reforma protestanta, fara insa sa aiba succes.

Despot Voda s-a refugiat in Cetatea de Scaun a Sucevei, insa dupa trei luni de asediu, fiind parasit de armata si mercenari, el i-a deschis portile lui Stefan Tomsa. La data de 5 noiembrie 1563, Despot este omorat de catre Tomsa Voda, dupa ce a fost lovit de acesta cu buzduganul. Trupul sau a fost decapitat de boieri, iar capul a fost impaiat si trimis la Constantinopol.

"Dispot voda, daca vazu ca l-au viclenitu toti boierii si l-au parasit toti slujitorii si tara s-au radicat asupra lui si ajutoriu de unde avea nadejde, de la priietinul sau, de la Laschii, nu-i vine, asa vazandu pierirea lui sosita la capul sau, imbracatu domneste au iesit afara din cetate, mai sus de Suceava, la Areni, unde era tara adunata si sa inchina Tomsii. Iara Tomsa cu multe cuvinte l-au mustrat, aducandu-i aminte de multe lucruri faradelege ce faciia, ca nu numai tara pustiieste si bisericile dizbraca, ce si de lege isi radea. Cu acestea cuvinte mustrandu-l Tomsa, l-au lovit cu buzd... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro