Povestea de amor dintre Eliade si Maitreyi. Frumoasa indianca, dupa 42 de ani de la despartire: "Zac intrebandu-ma de ce a distrus el aceasta iubire"

Povestea de amor dintre Eliade si Maitreyi. Frumoasa indianca, dupa 42 de ani de la despartire:

Eu vreau sa-ti ating sufletul" "Dragostea nu moare" "Atunci am inteles ca nimic nu dureaza in suflet, ca cea mai verificata incredere poate fi anulata de un singur gest, ca cele mai sincere posesiuni nu dovedesc niciodata nimic, caci si sinceritatea poate fi repetata, cu altul, cu altii, ca, in sfarsit, totul se uita sau se poate uita, caci fericirea si increderea adunata in atatea luni de dragoste, in atatea nopti petrecute impreuna, pierisera acum ca prin miracol, si nu supravietuisera in mine decat un intaratat orgoliu si o cumplita furie impotriva mea insumi" "Dragostea nu moare" "Daca am fi izbutit ca, in zece ani, sa ne scriem cate o singura scrisoare, ar fi fost de ajuns.

acum 51 luni (24 May 2015)

Povestea de dragoste dintre Mircea Eliade si Maitreyi este de departe una dintre cele mai impresionate din istorie, iar primul rand din povestea lor s-a scris in iarna anului 1930. Eliade avea doar 21 de ani, in 1928, atunci cand a plecat spre India, unde avea sa o intalneasca pe Maitreyi.

Proaspat absolvent al Facultatii de Litere si Filosofie din Bucuresti, Eliade era decis sa studieze sanscrita si yoga cu profesorul Surendranath Dasgupta. Chiar dupa primele intalniri, intre Mircea Eliade si Dasgupta s-a format o legatura stransa care avea sa-l aduca pe roman in casa in care locuia si Maitreyi.

Cand a intalnit-o prima data, Eliade nu a fost deloc atras de Maitreyi, dupa cum povesteste chiar el in romanul ce poarta numele femeii. "Mi se parea urata - cu ochii ei prea mari si prea negri, cu buzele carnoase si rasfrante, cu sanii puternici, de fecioara bengaleza crescuta prea plin, ca un fruct trecut in copt. Cand i-am fost prezentat si si-a adus palmele la frunte, sa ma salute, i-am vazut deodata bratul intreg gol si m-a lovit culoarea pielii: mata, bruna, de un brun nemaiintalnit pana atunci, s-ar fi spus de lut si de ceara". Usor-usor, fara sa-si dea seama, Eliade a inceput sa tina la Maitreyi, care zi de zi se indragostea mai tare de el.

"Cu tot ce putea separa o sensibilitate si o cultura indiana de una occidentala, cu toate neindemanarile sau indraznelile noastre, dragostea a crescut si s-a implinit asa cum ii era destinul", nota Eliade in Memoriile sale. Familia fetei nu era de acord cu aceasta relatie, intrucat Eliade si Maitreyi faceau parte din doua lumi total diferite si imediat ce a aflat de legatura amoroasa a celor doi, tatal fetei il alunga pe Eliade din casa lor. In ciuda dragostei care se nascuse intre cei doi, acestia s-au despartit si s-au reintalnit zeci de ani mai tarziu, cand Maitreyi era deja in varsta si avea o familie implinita.

Cum au aparut ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro