Povestea copiilor rataciti in geografia saraciei: "Voi din ce tara sunteti?"

Povestea copiilor rataciti in geografia saraciei:

Dar banii nu sunt singurul raspuns, pentru un rezultat palpabil, autoritatile nationale si cele locale trebuie sa corecteze impreuna efectele a zeci de ani de bezna si indiferenta, punand bazele educatiei viitorilor adulti. Universul din Hoghilag este atat de indepartat de lumea noastra nu doar pentru ca sunt niste copii de clasa a doua, ci si pentru ca poarta cu ei cicatricile unui sistem inert si insemnele indiferentei "oamenilor mari". I-o inmaneaza educatoarei, apoi se duce in mijlocul camerei pline cu jucarii, culori si desene, se intinde pe covorul moale pe care de multe ori l-a imbratisat cum alti copii isi strang la piept ursuletii de plus si incepe sa recite: "Dimineata a sosit Toti copiii au venit In cerc sa ne asezam Si frumos ne salutam!". Parintii, chiar daca au venituri sub 284 de lei pe membru de familie, nu au fost foarte impresionati de suma de 50 de lei, desi Ana nu primeste niciodata pachet cu ea cand vine la gradinita. Aici locuiesc familii cu cate 8-10 copii si cu venituri de 700 de lei lunar, intr-o camera ca de camin studentesc, cu peretii vopsiti stacojiu, carpe pe post de covoare si resturi de mancare pe podea. Eliza, fetita care recita, la 3 ani, din Eminescu DE CE NU MERG COPIII LA GRADINITA E ora 11.00 si strada e impanzita de copii care tin in brate alti copii, unii alearga desculti si bezmetici prin maidan, altii mai mici vin curiosi la noi, stergandu-si cu manecile mucii de la nas, iar cei mai plapanzi ne raspund din spatele fustei mamei. Realitatea e ceva mai diferita: "Unele dintre ele nu se trezesc dimineata sa-i duca la gradinita, altele ii mai iau cu ele la munca, pe camp, sau ii lasa in grija fratilor mai mari", asa ca, desi sunt inscrisi la gradinita, copiii nu-i prea trec pragul decat de Sarbatori, cand primesc ceva pachete de la Primarie. Ce-i drept, la gradinita din Valchid au prioritate copiii cu varste de 5 ani, urmati de cei de 4 si de 3 ani. Desi este trecuta sub capitolul "bune practici", masura de a aloca fonduri de la bugetul local pentru imbracamintea si incaltamintea copiilor nevoiasi, de doua ori pe an, nu este nici macar luata in considerare de Primarie. Suntem la ora de citire, iar din a doua banca, pe randul de la fereastra, se aude glasul ferm al lui Iordache - pustiul mic cu nume de om mare. Intr-o zi, baiatul, intors de la scoala, s-a asezat la singura masa din casa, a luat un creion colorat si o foaie de hartie si a invatat-o pe mama lui sa scrie, cu litere de tipar: COSTEA FLORICA. Daca nu era programul asta la gradinita, baiatul nu ajungea la scoala" In plus, in fiecare luna exista ziua parintilor, atunci cand toti parintii se strangeau la scoala si faceau diverse activitati alaturi de profesori si de copii, sau erau, pe rand, asistenti la grupa - un fel de ajutor pentru educatoare.

acum 57 luni (10 Jul 2016)

Dar banii nu sunt singurul raspuns, pentru un rezultat palpabil, autoritatile nationale si cele locale trebuie sa corecteze impreuna efectele a zeci de ani de bezna si indiferenta, punand bazele educatiei viitorilor adulti. Am mers in nordul judetului Sibiu sa gasim diferentele dintre comuna Brateiu, unde programul FCG se desfasoara de cinci ani, si Hoghilag, o comuna in care oamenii invata sa aplice legea 248/2015 din luna februarie a anului curent. Am vrut sa vedem daca un astfel de program are puterea sa franga lantul care stranguleaza de zeci de ani societatea romaneasca.

***

Patru tanci de 8 ani, cu ghiozdanele tragandu-i de spate, se opresc lnga noi, in fata scolii, unde-l asteptam pe directorul Scolii Gimnaziale din Hoghilag, nordul judetului Sibiu.

- Da' voi din ce tara sunteti?, se lanseaza in discutie o fetita cu ochii verzi si parul pana la brau.

E orasul cel mai apropiat de satul lor aruncat intre doua atractii turistice, Sibiu si Sighisoara.

- Adica ii cunoasteti pe oamenii aia din ?, i se aprind si mai puternic, sub soarele arzator de pranz, ochii verzi ai pustoaicei.

"Iubire si onoare" este o telenovela difuzata de ProTV, in care actiunea are loc in Bucuresti. Universul din Hoghilag este atat de indepartat de lumea noastra nu doar pentru ca sunt niste copii de clasa a doua, ci si pentru ca poarta cu ei cicatricile unui sistem inert si insemnele indiferentei "oamenilor mari".

REPORTAJ Cine-i asaza pe copiii saraci in bancile scolii de la sat

TEMPLUL COPIILOR SARACI

Din neputinta asta ametitoare a oamenilor supusi saraciei, in satul Hoghilag, se aude, din cand in cand, viata. Intr-o poezie: "Unu (1) este un carlig cu nasul ascutit, de frig", urmata de chicote de bucurie. E imbracata cu acelasi tricou pe care-l purta si ieri, portocaliu, cu pete de mancare si acuarele.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro