Povestea celui mai mare actor roman de comedie din toate timpurile. Ce defect de vorbire avea inegalabilul Birlic

Povestea celui mai mare actor roman de comedie din toate timpurile. Ce defect de vorbire avea inegalabilul Birlic

Pentru admiterea la Conservatorul de Arta Dramatica din Cernauti a trecut prin nu mai putin de sapte tentative nereusite. Remarcat de directorul Dragos Protopopescu, este distribuit pentru prima data de catre regizorul Aurel Maican in rolul unui tampit din comedia Musca spaniola, scrisa de vienezii Arnold si Bach, si adaptata de dramaturgul Tudor Musatescu si de regizorul Sica Alexandrescu. Din aceasta perioada isi trage si porecla, transformata mai tarziu in supranume, Birlic, care era titlul unei piese scrise de vienezii Arnold si Bach, adaptata special pentru el de dramaturgul Tudor Musatescu si de regizorul Sica Alexandrescu. A fost stralucit in piesele de teatru D-ale carnavalului, Conu Leonida fata cu reactiunea si O scrisoare pierduta de Caragiale, Avarul si Burghezul gentilom de Moliere, Badaranii de Carlo Goldoni, Egor Bulicov de Maxim Gorki, Revizorul de Nikolai Gogol, Oameni care tac de Al.

acum 22 luni (12 Jun 2018)

Pentru admiterea la Conservatorul de Arta Dramatica din Cernauti a trecut prin nu mai putin de sapte tentative nereusite. Motivul pentru care a fost admis cu greu la Conservator era un defect de vorbire, explicat de Birlic mai tarziu: "eram peltic si scuipam cand vorbeam". Conform biografiei actorului, publicata de cinemagia.ro, Grigore Vasiliu s-a nascut pe 24 ianuarie 1905, in familia unui mic negustor de pe strada Paraul Targului din Falticeni. In copilarie a vrut sa se faca clovn la circ, dar a fost potolit de catre tatal sau.

Scriitorul Eugen Dimitriu, fondatorul Galeriei Oamenilor de Seama din Falticeni, povesteste in cartea Orasul Muzelor ca: "Despre Grigore Vasiliu Birlic se putea banui ce va ajunge in viata: actor de mare talent. O simpla grimasa in linistea deplina a orei, si toata clasa izbucnea in hohote de ras, dand peste cap lectia... S-a inscris la facultatea de Drept La dorinta familiei sale care considera actoria ca fiind o meserie neserioasa, Grigore Vasiliu se inscrie la Facultatea de Drept din Cernauti. Remarcat de directorul Dragos Protopopescu, este distribuit pentru prima data de catre regizorul Aurel Maican in rolul unui tampit din comedia Musca spaniola, scrisa de vienezii Arnold si Bach, si adaptata de dramaturgul Tudor Musatescu si de regizorul Sica Alexandrescu. Fiind peltic, a fost "mai gaga decat ar fi cerut textul" si astfel a repurtat inca de la inceput un succes rasunator. Dramaturgul si omul de teatru Victor Ion Popa il distribuie in piesa "Amanetul" de Holberg. A legat o stransa prietenie si cu Jules Cazaban, coleg de Conservator. Cele mai importante piese In anul 1933, Grigore Vasiliu, student pe atunci la Conservatorul de Arta Dramatica din Cernauti, a fost adus la Bucuresti, de catre regizorul Aurel Maican. Timp de un deceniu a jucat pe scenele diverselor companii particulare in piesele regizate de catre Sica Alexandrescu si Ion Iancovescu, fiind vedeta in special la Teatrul Vesel. teatrul fusese infiintat de regiz... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro