Povestea celor trei surori din Romania care corespondau cu Emile Zola, Mark Twain si Jules Verne

Povestea celor trei surori din Romania care corespondau cu Emile Zola, Mark Twain si Jules Verne

Il pandeau pe postas si sareau in sus de bucurie atunci cand deschideau plicurile cu scrisori pe care le primeau de la Emile Zola, Mark Twain si Jules Verne. Timp de cateva decenii, trei surori de origine evreiasca din Romania au alcatuit o colectie inestimabila de scrisori provenind de la unele dintre cele mai mari nume ale literaturii mondiale. In Galati exista pe atunci o comunitate evreiasca de circa 13.000 de persoane, dintr-un total de 60.000 de locuitori.

acum 112 luni (25 Mar 2015)

Il pandeau pe postas si sareau in sus de bucurie atunci cand deschideau plicurile cu scrisori pe care le primeau de la Emile Zola, Mark Twain si Jules Verne. Timp de cateva decenii, trei surori de origine evreiasca din Romania au alcatuit o colectie inestimabila de scrisori provenind de la unele dintre cele mai mari nume ale literaturii mondiale.

Nascute in a doua jumatate a secolului al XIX-lea la Galati, un oras-port la Dunare, Antonia, Rovena si Emilia Schwarz erau "pasionate de lectura", dar, in acelasi timp, "vanau" autografe si fotografii, a declarat pentru AFP Ilie Zanfir, directorul Bibliotecii Judetene "V.A. Antonia, Rovena si Emilia cereau de la ilustrii scriitori cu care corespondau sa le ajute cu sfaturi si recomandari in privinta lecturilor, diverse pareri despre chestiuni de actualitate, dar si o fotografie de-a lor, daca era posibil.

Raspunsurile primite variau de la cateva randuri la pagini intregi cu reflectii despre statutul femeilor, literatura si astronomie - cel din urma domeniu reprezentand marea pasiune a Antoniei, decedata in 1912 la o varsta nedeterminata, intrucat data nasterii sale nu este cunoscuta.

"Parerea mea este ca ar trebui sa cititi cartea mea atunci cand parintii sau sotul vostru va vor permite acest lucru", scria, in iunie 1893, Emile Zola (1840-1902), intr-o scrisoare adresata Rovenei, care a murit in 1955 la varsta de 87 de ani.

Jules Verne (1828-1905) regreta faptul ca nu putea sa le trimita o fotografie: "La varsta mea, nu voi mai deranja Soarele pentru a-l ruga sa isi indrepte fata spre obiectivul unui aparat de fotografiat", spunea celebrul scriitor francez.

Acelasi refuz politicos a venit si de la Mark Twain (1835-1910), care, intr-un scurt raspuns redactat in limba engleza, le asigura pe cele trei surori romane ca nu detine "nicio fotografie", dar le expedia cu mare placere autograful sau.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro