Povestea celor trei pastori care cultiva lubenita la Gottlob. Absolvent de teologie si filosofie prefera munca in camp

Povestea celor trei pastori care cultiva lubenita la Gottlob. Absolvent de teologie si filosofie prefera munca in camp

Fermierii se asteapta anul acesta la o productie de 10 mii de tone de pe cele aproximativ 250 de hectare cultivate, ceea ce inseamna ca vor avea lubenita pana la sfarsitul lunii august. Este vorba de o familie de pastori penticostali care au o cultura de lubenita intinsa de 11 hectare. Nicu, Beniamin si Corneliu Cretu Probleme cu intermediarii si mafia pietelor La fel ca in anii trecuti, producatorii de lubenita de la Gottlob intampina probleme cu desfacerea, pietele din Timisoara fiind controlate de intermediari, spun ei, care cumpara lubenita la un pret scazut, apoi o vand mai scump. Cititi si: Comuna timiseana Gottlob va deveni afinarul Europei: 11 hectare de plantatie 100 la suta pentru piata externa Popcorn in imparatia lubenitei: singurul cinematograf de la tara din Romania este gata de inaugurare la Gottlob, comuna pepenelui rosu FOTO Singurul cinematograf comunal din Romania se deschide in "capitala" lubenitei, Gottlob Minunea de la cinematograful din Gottlob.

acum 78 luni (26 Jul 2016)

Gottlob ("Lauda lui Dumnezeu, in limba germana) este unul din cele mai dezvoltate comune din judetul Timis. Satul construit de colonistii germani intre 1770 si 1773. Svabii au emigrat in masa la inceputul anilor '90, dar au lasat mostenire traditia de a munci pamantul. Astazi, Gottlob este cunoscut ca cel mai mare producator de lubenita din zona de vest. Fructe zemoase si dulci se vand nu doar in Banat, ci si in mai multe orase din tarii, dar si peste hotare, in tari precum Austria, Ungaria, Cehia, Germania.

Gottlob este cunoscuta pentru producatorii de lubenita, dar zona este bogata si in legume. Pe raza localitatii Vizejdia (apartinatoare comunei Gottlob), a fost infiintata una din cele mai mari plantatii de afini din Romania, unica in vestul tarii. Pamantul este lucrat exclusiv de gottlobeni, nu sunt firme mari din strainatate.

10.000 de tone de lubenita in 2016

Recoltarea lubenitei de Gottlob a inceput cu o mica intarziere, din cauza ploilor din primavara. Fermierii se asteapta anul acesta la o productie de 10 mii de tone de pe cele aproximativ 250 de hectare cultivate, ceea ce inseamna ca vor avea lubenita pana la sfarsitul lunii august. In ultimii ani stagneaza suprafata de lubenita", a declarat Cristian Cerba, viceprimarul din Gootlob, unul dintre importantii producatori de lubenita din zona.

Familia de pastori, in slujba lubenitei de Gottlob Cel mai mare producator de lubenita din Gottlob este familia Cretu. Este vorba de o familie de pastori penticostali care au o cultura de lubenita intinsa de 11 hectare. De atunci au inceput toti locuitorii. Eu mostenesc de la tatal meu, acum sunt impreuna cu fiii mei, care duc mai departe acesta traditie. Pe vremea comunismului primeam 15-25 de arii de la CAP. Dupa revolutie, oamenii au vazut ca se castiga si din lubenite, am inceput sa aducem tehnologie moderna. Plantele sunt facute de nou, in solar. Ne bucuram de roade, pentru ca stim ca ele sunt binecuvantate de Dumnezeu", a pov... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro