Povestea celei mai cumplite epidemii de ciuma care s-a abatut vreodata aspura romanilor

Povestea celei mai cumplite epidemii de ciuma care s-a abatut vreodata aspura romanilor

De amintit ca, in timpul episoadelor de ciuma, in fiecare zona afectata de molima functiona o breasla a cioclilor - persoane care se ocupau, contra-cost si in schimbul unor scutiri de dari, cu manipularea si ingroparea victimelor pestei, care dobandisera imunitate fata de aceasta boala, prin vindecare si care puteau sa faca aceste lucruri fara sa-si riste viata.

acum 106 luni (4 Jun 2015)

De-a lungul anilor, ciuma sau pesta - denumire ce provine din latinescul "pestis" - una dintre cele mai agresive boli infectioase, a cunoscut mai multe pandemii, iar in prezent, inca mai apar, anual, in medie, aproape 1.500 de cazuri la nivel mondial.

In lunga istorie a acestei maladii, tara noastra a numarat nu mai putin de 28 de ani de ciuma. "Intre secolele XV-XVII, in Tara Romaneasca si Moldova s-au inregistrat cate 16 episoade de ciuma, iar Transilvania a numarat, in total, 28 de ani de ciuma", arata conf. Catunul de la marginea Pitestilor de odinioara era locul in care erau inmormantati ciumatii din oras si din imprejurimi.

Istoricul municipiului aminteste de vechi insemnari legate de pesta din perioada 1771-1774 si de molimile din anii 1795 si 1796. Si tot aici se vorbeste despre masurile luate la 1796, pentru diminuarea focarelor: "Ispravnicii din Arges primesc porunca domneasca sa infiinteze patrule formate din parcalab, preot si doi locuitori care sa verifice starea de sanatate din fiecare locuinta si pe cei care prezinta semne ale bolii sa ii izoleze trei zile la marginea asezarii". "Cu certitudine numele fostului sat Ciumesti din localitatea Maracineni este legat direct de aceasta molima", explica sociologul Claudiu Neagoe de la Universitatea din Pitesti, Facultatea de Stiinte Socio-Umane. De amintit ca, in timpul episoadelor de ciuma, in fiecare zona afectata de molima functiona o breasla a cioclilor - persoane care se ocupau, contra-cost si in schimbul unor scutiri de dari, cu manipularea si ingroparea victimelor pestei, care dobandisera imunitate fata de aceasta boala, prin vindecare si care puteau sa faca aceste lucruri fara sa-si riste viata. Potrivit academicianul Ion Ghica, in timpul Ciumei lui Caragea au murit si cate 300 de oameni pe zi, numarul victimelor la nivel de tara ajungand la aproape 90.000. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro