Povestea catedralei Notre Dame din Alba Iulia, care ascunde cel mai important monument al Renasterii, din Transilvania

Povestea catedralei Notre Dame din Alba Iulia, care ascunde cel mai important monument al Renasterii, din Transilvania

Este vorba de o bolta sprijinita de nervuri, care formeaza o retea de paralelograme, avand la principalele puncte de intersectie trei insemne heraldice apartinand vicevoievodului Leonard Barlabassy (1501-1525), episcopului Ladislau Gereb de Vingard (1475-1501) si arhidiaconului de Tileagd, Ioan de Lazo (1448-1523), ctitorul edificiului. Capela Lazo in prezent, restaurata la fel ca si Catedrala "Eclectismul capelei, in alcatuirea careia coexista elemente ce amintesc de traditia gotica, alaturi de cele specifice Renasterii din Lombardia, demonstreaza ca mesterul care a executat lucrarile nu a fost strain ci, mai degraba localnic, dar format pe santiere din Ungaria, sau chiar la Oradea ori Alba Iulia, unde cei mai multi dintre episcopi erau persoane educate, care au studiat la importante universitati europene si au contribuit la patrunderea in Transilvania a culturii umaniste si a gustului pentru Renastere", afirma Catalin Anghel.

acum 102 luni (18 Apr 2016)

Capela a fost construita in dreptul vechiului portal de nord al catedralei, la inceputul secolului al XVI-lea, lucrarile incheindu-se in anul 1512. Inchinata Sfantului Duh, capela a fost ctitorita si donata Episcopiei Transilvaniei de catre arhidiaconul de Tileagd, Ioan de Lazo. Ioan de Lazo a fost un cleric erudit, cu o bogata cultura, avand la baza o formatie umanista. S-a nascut in anul 1448, in localitatea Lascov, din Slovacia de astazi, si a studiat la Academia Istropolitana din Pressburg (Bratislava), si ulterior in Italia, probabil la Bologna. Calatoria a durat pana in ianuarie 1484 si a fost consemnata detaliat de Felix Fabri intr-un jurnal publicat initial in limba latina si, mai tarziu, tradus in germana, engleza si franceza, devenind un veritabil ghid de calatorie. "Intre 1508 si 1512, Ioan de Lazo se afla la Alba Iulia, unde probabil coordona lucrarile de constructie a capelei, pe care o ctitoreste, se pare, ca urmare a unei promisiuni facute Fecioarei in timpul primului pelerinaj. A murit de ciuma in 1523, la varsta de 75 de ani si a fost inmormantat in Rotonda Sfantul Stefan din Roma. Capela Lazo este o constructie de mici dimensiuni, de plan dreptunghiular, a carei inaltime, la nivelul cornisei, nu o depaseste pe cea a colateralelor. Fatadele de vest si nord sunt complet degajate, iar cea de est se leaga de nava laterala nordica exterioara, transformata cativa ani mai tarziu in capela Sf. Este vorba de o bolta sprijinita de nervuri, care formeaza o retea de paralelograme, avand la principalele puncte de intersectie trei insemne heraldice apartinand vicevoievodului Leonard Barlabassy (1501-1525), episcopului Ladislau Gereb de Vingard (1475-1501) si arhidiaconului de Tileagd, Ioan de Lazo (1448-1523), ctitorul edificiului.

Capela Lazo in prezent, restaurata la fel ca si Catedrala "Eclectismul capelei, in alcatuirea careia coexista elemente ce amintesc de traditia gotica, alaturi de cele specifice Renasterii din Lombardia, demonstreaza ca mesterul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro