Povestea capelei Stella Maris de la Vitanesti, copie a lacasului Reginei Maria de la Balcic

Povestea capelei Stella Maris de la Vitanesti, copie a lacasului Reginei Maria de la Balcic

Pe drumul care leaga Alexandria de Bucuresti, chiar in apropiere de intrarea in resedinta de judet a Teleormanului, ascunsa intre balarii, pe terenurile unei societati agricole private, zace o bijuterie arhitecturala: capela Stella Maris, copie fidela a capelei ridicate de Regina Maria la Balcic.Pe soseaua europeana 70, drum intens circulat, trec zilnic sute de soferi. Capela cunoscuta sub numele de "Stella Maris de la Vitanesti" este monument istoric si face parte dintr-un ansamblu arhitectural, in care intra si casa in care s-a nascut filosoful Constantin Noica, imobil aflat, de asemenea, abandonat si captiv pe terenurile societatii private.

acum 76 luni (5 Apr 2016)

Pe drumul care leaga Alexandria de Bucuresti, chiar in apropiere de intrarea in resedinta de judet a Teleormanului, ascunsa intre balarii, pe terenurile unei societati agricole private, zace o bijuterie arhitecturala: capela Stella Maris, copie fidela a capelei ridicate de Regina Maria la Balcic.Pe soseaua europeana 70, drum intens circulat, trec zilnic sute de soferi. Din departare se zareste turla lacasului de cult unicat, insa drum de acces catre capela nu exista.

O poarta ruginita si niste ziduri darapanate la marginea soselei sunt semn ca proprietatea este privata si capela a carei frumusete poate starni interes din sosea ramane, deocamdata, interzisa trecatorilor. Capela cunoscuta sub numele de "Stella Maris de la Vitanesti" este monument istoric si face parte dintr-un ansamblu arhitectural, in care intra si casa in care s-a nascut filosoful Constantin Noica, imobil aflat, de asemenea, abandonat si captiv pe terenurile societatii private. Victor si Eliza Antonescu, ctitorii capelei Istoria capelei se leaga de numele Reginei Maria si de numele celebrei familii boieresti Antonescu din Vitanesti. Victor Antonescu a fost membru marcant al PNL, om de stat si diplomat important al secolului trecut. A fost ministru al Justitiei intre 1914-1917, ministru de Finante in 1916 si ministru de Externe intre 1936-1937. A fost, de asemenea, ministru plenipotentiar al Romaniei la Paris, fiind unul dintre oamenii politici romani care au jucat un rol important la Conferinta de Pace de la Paris. Impreuna cu sotia sa , Eliza, politicianul a dorit sa ridice pe mosia sa de la Vitanesti o capela dupa modelul capelei Reginei Maria de la Balcic. Frescele exterioare ale capelei nu s-au mai pastrat, iar picturile originale din exterior se disting astazi destul de greu.

Capela de la Vitanesti a fost construita din caramida spre deosebire de capela reginei de la Balcic care a fost facuta din piatra.

Capela si mormintele ctitorilor, profanate de rusi Antonescu a la... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro